latinica  ћирилица
18/02/2020 |  10:38 ⇒ 10:42 | Аутор: Index.hr

Њемачка губи милијарде долара због споразума САД и Кине

Недавно договорени привремени споразум САД и Кине о заустављању трговинског рата тешко ће погодити Њемачку.
Царина - Фото: AP
ЦаринаФото: AP

- Као резултат преусмјеравања трговине, њемачки извоз робе у Кину ће идуће године вејроватно пасти за готово 4,5 милијарди долара, поготово у индустријама попут аутомобилске, авионске и индустријских машина - стоји у саопштењу Килског института за свјетску економију (ИфW), преноси Индекс.

Додали су да ће само бразилски узгајивачи соје забиљежити јачи удар и да ће им извоз у Кину пасти за пет милијарди долара због америчко-кинеског трговинског споразума.

Као дио споразума, Кина се обавезује да ће увести америчку робу у вреијдности од око 200 милијарди долара и због тога ће одустати од производа из других земаља, напоменуо је предсједник ИфW-а Габриел Фелбермајер.

- С друге стране, споразум доноси штету осталим кинеским трговинским партнерима, чији увоз сада замјењују амерички производи и који у великој мери губе тржишни удио у Кини - додао је Фелбермајер.

ИфW очекује да ће њемачка производња бити највише погођена. Очекује се да ће тај сектор у 2021. години у Кину извести 4,3 милијарде долара робе мање, у поређењу са сценариом без трговинског рата и без привременог споразума.

Фелбермајер тврди да је споразум упитан на неколико нивоа.

- САД има једнострану корист, док Кина и треће земље губе. Јасно крши правила Свјетске трговинске ораганизације и оставља многа питања неодговоренима, попут онога шта се догађа ако Кина не испуни своје увозне обавезе - рекао је Фелбермајер.

Привремени споразум, познат као трговински споразум "прве фазе", омогућио је да обје земље повуку царине у намјери да зауставе двогодишњи трговински рат.