latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:00 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Пољопривреда фокус развоја Оштре Луке

У општини Оштра Лука планирају да у наредном осмогодишњем периоду уложе 7,5 милиона марака у развојне пројекте. У овој изразито неразвијеној општини фокус развоја је пољопривреда.

Општинске власти у Оштрој Луци упутиће ове седмице у јавну расправу Нацрт стратегије развоја до 2027. године.

Обухвата економски и друштвени развој и заштиту животне средине.

Планирана је реализација 40 пројеката, а пољопривреда је главни правац развоја.

- Доста смо снабдјевени малином и купином, јабукама, крушкама. Тренутно имамо нашу линију за цијељење воћа и поврћа, коју смо остварили са Министарством пољопривреде и у сарадњи са општином - каже Гордана Тркуља, предсједница Удружења "Вретено" Оштра Лука.

- Инсистираћемо на проширењу засада воћа. Код нас је караткеристична купина и малина као доминантна пољопривредна област којом се људи баве. У сточарству смо такође пројектовали неколико пројеката у вези са проширењем стада, првенствено ту мислимо на стада оваца и коза - прецизирао је Далибор Љубоја, координатор израде Стратегије развоја Оштре Луке.

У изради Нацрта стратегије развоја општине Оштра Лука учествовали су и грађани.

- Ова стратегија развоја ће стварно бити добро рјешење за све групе људи, које до сада нису обухваћене, у смислу да се њихове потребе уобличе и каналишу на начин да се побољша начин живота у нашој средини - истакао је представник грађана Вељко Куриџа.

У Оштрој Луци кажу да ће радити на популаризацији Грмечке кориде, за коју истичу да је општински туристички бренд. Планирана је и санација објеката основних школа.

- Било би потребно стављање у функцију одређеног дневног центра који би био нека врста прешколске установе за дјецу тог узраста, јер сам имамо ситуцију да родитељи возе дјецу у Приједор - додао је Љубоја.

У области заштите животне средине планирају проширење капацитета за одвоз смећа.