latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:11 ⇒ 12:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Иде се на потпуно развлашћивање Републике Српске

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је очигледно да се иде на потпуно развлашћивање Републике Српске и кршење Дејтонског споразума.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- На то да Република Српска постане "празна љуштура" која ништа не гарантује својим грађанима. Република Српска је настала вољом српског народа, 9. јануара, вољом српског народа основана је да би сачувала Србе од јасеновачког геноцида. Да им се то више никад не понови. Свако смањивање, умањивање, пражњење капацитета Републике Српске је озбиљна опасност за физички опстанак српског народа. Не политички, већ физички опстанак - рекао је Вулин јутрос за Пинк.

Он је нагласио је да је прво донесена одлука да Република Српска нема право на свој датум и да нема право на свој празник.

- Сад сте донијели другу одлуку по којој кажете "пољопривредно земљиште припада Босни и Херцеговини". Сљедећа одлука која се припрема је да све шуме и све воде припадају Босни и Херцеговини. У Републици Српској нема рудника злата, али има хидроенергетског потенцијала, има Дрина и има шума. То су ствари које су предност Републике Српске. Сад ћете и то да им узмете? Па како мислите да Република Српска ћути и посматра све то? - упитао је Вулин.

- Они се стално позивају на владавину права. Прије свега, тај Уставни суд је морао послеиј пет година да буде замијењен новима. Али, ако и ту чињеницу занемаримо, да ли се неко сјећа да је Уставни суд донио одлуку о Мостару по којој морају да се спроведу избори? До дана данашњег се то није спровело. То нема везе, то није важно. Странка демократске акције на свом конгресу прије неколико мјесеци донијела је платформу у којој каже да је њихов стратешки циљ укидање Републике Српске - и то се управо ради - закључио је Вулин.