latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:28 ⇒ 11:39 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу: НАТО није успио да сломи српски народ

Српски народ није био сломљен у НАТО агресији, захваљујући својој храбрости и духовној снази, написао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у књизи утисака на изложби "Одбрана 78" у Београду.
Сергеј Шојгу (фото: Министарство одбране Србије) -
Сергеј Шојгу (фото: Министарство одбране Србије)

У оквиру званичне посјете Србији Шојгу је јуче посјетио изложбу "Одбрана 78", посвећену НАТО агресији 1999. године у Београду. На њој су представљени документарни материјали и видео снимци бомбардовања Југославије и борбених дејстава на Косову.

- НАТО агресија против Југославије однијела је животе многих невиних људи - жена, стараца, дејце. Међутим, српски народ није био сломљен захваљујући храбрости и духовној снази. Немамо право да заборавимо ту трагедију и наша дужност је да учинимо све што можемо, како се ништа слично никада не би поновило - навео је Шојгу у поруци.

Подсјетимо, током посјете Београду руски министар се састао и са српским колегом Александром Вулином, с којим је разговарао о унапређењу сарадње у области одбране.

Они су положили вијенце на Спомен-обиљежје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу и положили капсулу у спомен-плочу "Вечне ватре", а руском министру уручен је почасни докторат за изузетан допринос развоју Универзитета одбране.

Седамдесет осам дана НАТО агресије

НАТО снаге су 24. марта 1999. године започеле војну операцију против Југославије под називом "Милосрдни анђео".

Формални повод за ваздушне ударе биле су оптужбе против званичног Београда да спроводи етничке чистке против албанског становништва Косова.

Савјет безбједности УН није дао дозволу за бомбардовање Југославије. Приликом НАТО агресије страдало је око 2.000 цивила, уништени су објекти инфраструктуре, административне зграде и куће.

Ни послије двије деценије не постоји тачан списак свих жртава, а процјене су да је од 24. марта до 10. јуна 1999. погинуло између 1.500 и 2.500 људи, а око 6.000 рањено. Међутим, њихова имена нико није пописао, нити направио јединствену базу података.

За сада се зна да је за 78 дана агресије погинуло најмање 79 дјеце и 754 припадника Војске и МУП-а.

За 11 недјеља свакодневних ваздушних напада, НАТО је извршио 2.300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом.