latinica  ћирилица
18/02/2020 |  12:37 | Аутор: sputniknews.com

Учитељица из Бара добила условни отказ због штрумпфова у тробојци

Учитељица барске ОШ "Југославија" Рада Вишњић, која је ученицима на часу задала да цртају тробојку, кажњена је условним престанком радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако у периоду од шест мјесеци од дана изречене мјере учини тежу повреду радне обавезе.
Рада Вишњић - Фото: Novosti.rs
Рада ВишњићФото: Novosti.rs

То је саопштила директорица те образовне установе Биљана Вукмановић.

Она је истакла да је поступак утврђивања одговорности учитељице спроведен професионално и непристрасно, иако су, како је казала "у протеклих 20 дана били свједоци бројних неистина, али и непримерених, произвољних и чињенично неутемељених изјава".

- Након окончаног поступка, као директор школе сходно законским одредбама и тежини повреде радне обавезе, донијела сам Одлуку којом се Ради Вишњић запосленој на радном мјесту наставник разредне наставе у ОШ "Југославија" из Бара, изриче мјера Условни престанак радног односа, са могћ́ношћу престанка радног односа, ако запослена у периоду од шест мјесеци од дана изречене мјере учини тежу повреду радне обавезе - преноси РТЦГ.

Истовремено, рјешење о привременом удаљењу – суспензији, престаје да важи, јер је поступак утврђивања одговорности окончан доношењем Одлуке,  саопштила је Вукмановић́.

Она је истакла да је Школски одбор, али и Савјет родитеља ОШ "Југославија", у међувремену, послао јасну поруку "да учионица није и не смије да буде мјесто за било какву врсту политичког дјеловања, као и да је мисија сваког просвјетног радника да дјецу образује, васпитава и просвећује, уз уважавање личности дјетета и поштовање различитости - преноси РТЦГ.

- "ОШ Југославија" као и до сад, остаје на темељима баштињења знања, вјештина, етичких и културних вриједности, мултиетничког склада и мултиконфесионалности, уз своју најважнију улогу: да се дјеца у њој осјећају пријатно, добродошло и да успомене за своју школу вежу само за лијепе тренутке. На то имају право а ми, запослени у школи, имамо обавезу да им остварење тог права и омогућимо - наводи директорица школе.

Указала је на "огромну потребу разумјевања између запослених у васпитно-образовним установама и родитеља".

- Само скупа, удружени, заједничким напорима и сарадњом, дјецу можемо извести на пут којим треба да ходи сваки млади човјек 21. вијека - рекла је она.