latinica  ћирилица
18/02/2020 |  12:50 ⇒ 12:56 | Аутор: РТС

Дачић: У БиХ се дешава тиха ревизија Дејтонског споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да одлуку Уставног суда БиХ о укњижавању пољопривредног земљишта Републике Српске на БиХ види као тиху ревизију Дејтонског споразума. Дачић наводи да одлука Уставног суда о књижењу земљишта прелази ингеренције тог суда.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао да Бошњаци покушавају да од БиХ, која је, како истиче, заједничка држава равноправних народа и ентитета, направе унитарну државу у којој ће већину имати они.

- Бошњаци сматрају да у овом тренутку имају скоро већину, а то ће довести до тога да се повремено укидају принципи равноправности - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Истиче да је Дејтонски споразум дефинисао јасна правила и улогу Уставног суда. Зато је проблем, наводи Дачић, што одлука Уставног суда о књижењу земљишта прелази ингеренције тог суда.

- Уставни суд одлучује о ономе што су ингеренције БиХ као државе, а земљиште и шуме нису власништво БиХ и та одлука прелази ингеренције Уставног суда - истакао је Дачић.

За изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Довиђења БиХ, добро дошао РСегзит"), Дачић каже да је види као политичку борбу и јасну поруку "да ће Бошњаци, ако наставе са угрожавањем равноправности Срба и Хрвата, имати проблеме".

- Срби неће дозволити укидање Републике Српске - навео је Дачић.

Указао је и да је СДА, највећа бошњачка странка у БиХ, формирана на политици Алије Изетбеговића који је прије 40 година дефинисао у Исламској декларацији да се исламска држава може формирати када Бошњаци имају већину.

- Сада мисле да они имају већину, а то је била и тема прије неколико мјесеци на конгресу СДА - указао је Дачић.