latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:24 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Новић: Доказ да БиХ није ни српска, ни хрватска, већ само бошњачка

Делегат у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић /СНСД/ оцијенио је да је посљедња одлука Уставног суда БиХ, којом је оспорен Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске, доказ да БиХ није ни српска, ни хрватска, већ само бошњачка.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Сви морамо да схватимо, и они који се заклињу у БиХ и кажу ЗАВНОБиХ је рекао да је БиХ и српска и хрватска и бошњачка, овим што се у посљедње вријеме дешава изгледа да БиХ није српска, па ни хрватска, већ само бошњачка - рекао је Новић.

Он је додао да се треба замислити куда се иде и шта жели ако се земља налази у тој фази.

Новић је истакао да је дошло вријеме да се отворено разговара о раду Уставног суда БиХ и правосуђа у БиХ уопште, те очекује да закључци Народне скупштине Републике Српске буду реализовани.

- Законом, који ће се веома брзо наћи у парламентарној процедури, сви ћемо имати могућност да на прави начин процијенимо да ли је реално да у овој фази кажемо стоп страним судијама и да ће домаће снаге рјешавати сва та питања - рекао је Новић.

Он је поручио да треба отворено поставити питања, ако се жели напријед.

- Уколико то не будемо жељели, онда, вјероватно, слиједи још тежа криза у БиХ - поручио је Новић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су синоћ информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у инстутицијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.