latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:59 | Аутор: СРНА

О праксама борбе против финансијских превара у ЕУ

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић отворио је данас у Бањалуци конференцију на којој ће учесници имати прилику да се упознају о административним праксама за борбу против финансијских неправилности и превара у ЕУ, као и да размијене искуства и примјере добре праксе.
Златан Клокић - Фото: Novosti.rs
Златан КлокићФото: Novosti.rs

На конференцији под називом "Заштита финансијских интереса ЕУ: коришћење административних добрих пракси и сарадња са истражним органима" учествује око 70 представника институција Српске, бањалучког Универзитета, те партнери из Италије.

Конференцију, која се одржава у оквиру пројекта "Рано откривање и спречавање неправилности и превара у управљању финансијским средствима ЕУ", организују ресорно министарство, Универзитет у Бањалуци и партнер из Италије, а одржава се у Административном центру Владе Републике Српске.

Клокић је, обраћајући се окупљенима, нагласио важност овог пројекта у процесу изградње институционалних капацитета Републике Српске за управљање фондовима ЕУ, саопштено је из ресорног Министарства.

Он је представио конкретне активности које Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу спроводи у својству републичког координатора за реализацију финансијских инструмената ЕУ.

Учесницима конференције обратили су се и декан Правног факултета бањалучког Универзитета Жељко Мирјанић и продекан за научноистраживачки рад на Економском факултету Горан Поповић.

Пројекат "Рано откривање и спречавање неправилности и превара у управљању финансијским средствима ЕУ" финансиран је из европског програма и има за циљ унапређење борбе против превара и неправилности у управљању и извјештавању о реализацији фондова ЕУ.

Трајање пројекта је од 1. марта 2019. године до 31. маја 2020. године. До сада су у оквиру пројекта одржане двије конференције и три вебинара, а до краја пројекта планирано је одржавање још двије конференције и два вебинара.