latinica  ћирилица
18/02/2020 |  14:10 ⇒ 25/02/2020 | 12:00 | Аутор: СРНА

Наставити превентивно дјеловање

Представници Свјетске здравствене организације задовољни су мјерама и активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Српске везаним за појаву вируса корона, иако за сада у Републици Српској нема потврђених или сумњивих случајева обољелих.
Представници СЗО са Шеранићем - Фото: СРНА
Представници СЗО са ШеранићемФото: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је са представницима СЗО, на челу са субрегионалним координатором за Програм ванредних ситуација у домену јавног здравља за Балкан Абебајехуом Асефом Менгистуом, разговарао о мјерама предузетим поводом појаве вируса корона у Кини и свијету.

Током данашњег састанка у Бањалуци наглашена је потреба за наставком сарадње у размјени информација, обавјештавања јавности и подршке у случају евентуалне појаве обољелих с циљем адекватног реаговања и спречавања ширења вируса, саопштено је из ресорног Mинистарства.

Представници Свјетске здравствене организације информисани су и о здравственим капацитетима у Српској, а наглашено је да Република Српска може да рачуна на подршку СЗО и у сегменту дијагностике и заштитне опреме.

Менгисту се са сарадницима претходно састао са члановима Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење реализације мјера из Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење вируса корона.

Чланови овог тијела информисали су госте о реализованим превентивним мјерама попут упутстава здравственим установама за поступање са лицем које се ставља у здравствени надзор, протокола за дијагностику и мјерама надзора над путницима на граничним прелазима, као и о препорукама за мјере које се спроводе на аеродрому у случају сумње на инфекцију вирусом корона код путника.

Уз подршку Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ штампани су инфо-материјали за становништво, као и путнике који долазе из Кине или путују у ту земљу.

На састанку је разговарано и о потреби да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са лицима која имају акутну респираторну инфекцију.

Једна од превентивних мјера је и да лица која долазе из Кине, а имају симптоме респираторне инфекције /повишена температура, кашаљ, отежано дисање/ и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести.