latinica  ћирилица
18/02/2020 |  14:58 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Понашати се како кажу Устав и институције Српске

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће се понашати онако како кажу Устав и институције Републике Српске, односно Народна скупштина Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да је битно да се све ради у складу са законом, па и када је ријеч о привреди и економији, које треба да буду на првом мјесту.

Он је увјерен да је путем адекватних политика ентитета и активности Савјета министара, односно реализацијом социо-економских реформи, могуће зауставити одлив ставновништва и радне снаге из БиХ.

Кошарац је, у обраћању медијима који су присуствовали представљању спољнотрговинске размјене БиХ у 2019. години, оцијенио да Савјет министара има ту врсту капацитета.

- Оно што отежава рад Савјета министара јесу теме политичке природе. Мислим да са таквим темама треба престати - поручио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је навео да је у контакту са пољопривредним произвођачима информисан о њиховом проблему пласмана производа на тржишту и административним баријерама које учествују у укупној цијени производа.

- Наставићу да разговарам са пословном заједницом - рекао је Кошарац и поновио потребу заштите домаће пољопривредне производње.

Он каже да је потребно донијети мјере које ће убрзати прелазак домаће робе преко границе, укључујући и граничне контроле, односно олакшати домаћим произвођачима пласман робе на инострана тржишта.

Говорећи о посљедицама по БиХ појаве вируса корона у Кини, Кошарац је подсјетио да је Канцеларија за ветеринарство дала јасна упутства када је ријеч о увозу робе из Кине.

- То су риба, морски плодови и храна за кућне љубимце. У том контексту ствари су потпуно јасне - рекао је Кошарац и додао да Министарство цивилних послова из своје области предузима потребне мјере.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара рекао је да су у току анализе које ће утврдити могуће посљедице појаве вируса корона на спољнотрговинску размјену БиХ и Кине.