latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:52 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

У болници "Свети врачеви" први пут урађена операција каротидних артерија

У бијељинској болници "Свети врачеви" данас је први пут урађена операција каротидних артерија. Операцију су извели стручњаци са београдског Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у сарадњи са домаћим љекарима. Тако је настављена сарадња бијељинске болнице са институтом "Дедиње".

Тим врхунских стручњака са Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", предвођен начелником Одјељења васкуларне хирургије Ненадом Илијевским, данас је у бијељинској болници први пут извео сложену операцију каротидних артерија.

 - Ради се о пацијенту који је већ оперисао срце прије неколико година, коме је срчани мишић, због ранијих инфаркта које је имао,  био озбиљно оштећен - рекао је Илијевски.

Десетине хиљада оваквих операција изведене су на институту "Дедиње", али је још већи успјех за сваког професора да друге колеге подучи оваквим захватима.

- Овдје се осјећамо као код своје куће, а и како би другачије, нисмо далеко да не можемо да сарађујемо, да учимо, да се усавршавамо, а и да смо много, много даље, опет смо толико близу, колико се волимо и колико нам је стало да учинимо добро за наш народ за нашу Републику Српску - нагласио је Милован Бојић, директор ИКВБ "Дедиње".

Данашњим пионирским подухватом у васкуларној хириргији отворена су врата за даљу примјену ове и сличних оперативних процедура у бијељинској болници.

- Овај догађај је посебан за Бијељину, за бијељинску болницу јер на овај начин ми ћемо наше пацијенте, из Семберије и ове регије, усмјерити ка нама, односно поштедјећемо их да одлазе у неке друге центре и да траже помоћ. Овдје ће добити заиста врхунску здравствену услугу - истиче Милица Ловрић, директор Болнице "Свети врачеви".

Усвајање нових процедура лијечења од великог је значаја не само за ову здравствену установу, већ и за ширу заједницу.

- Главни ресурс у систему здравствене заштите је управо људски ресурс и само едукацијама и усавршавањем можемо постићи циљ, а то је унапређење здравствене заштите - нагласила је помоћница министра здравља и социјалне заштите Љииљана Иванчевић. 

 Љекарски тим бијељинске болнице усвојио је данас нова знања ,а њихово обучавање биће настављено како би у будућности могли самостално да изводе ове и друге сродне захвате.