latinica  ћирилица
18/02/2020 |  16:43 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Радановић: Сви нивои власти у Федерацији блокирају повратак Срба

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ сматра да сви нивои власти у ФБиХ блокирају повратак Срба на своја предратна огњишта, користећи притом врло суптилне методе.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

У Одбору истичу да су поносни на Републику Српску чија власт је у вези са питањем мултиетничности урадила много.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је, коментаришући јучерашњу сједницу Народне скупштине Републике Српске и излагања посланика из бошњачког клуба о, како каже, наводној мултиетничности и повратку Срба у ФБиХ, да при свему треба узети чињенице и попис становништва из 1991. године.

- На сједници Народне скупштине Републике Српске одређене партије пружиле су нетачне информације о броју Срба који су прије рата живјели на садашњем подручју ФБиХ -, рекао је Радановић новинарима у Бијељини предочавајући прецизне податке о томе колико је Срба живјело, према пописима 1991. и 2013. године, на подручју Кантона Сарајево, као и Тузланском, Зеничко-добојском, Унско-санском и Средњобосанском положају подручју.

Према попису из 1991. године на територији ФБиХ је, напомиње он, живјело 540.000 Срба, а у Тузланском кантону било их је 85.652.

- Тренутно у овом кантону, према попису из 2013. године, живи само 7.058 Срба. У Зеничко-добојском кантону од 81.105 Срба 1991. године сада их је само 5.500. У Средњобосанском кантону од 47.031 Србина сада их има 3.043, а у Сарајевском кантону од 158.576 Срба сада их живи тамо тек 13.300. У Унско-санском кантону од 82.250 сада их је само 8.452 - навео је Радановић, демантујући податке које су јуче изнијели бошњачки посланици.

Он је напоменуо да су ово званични подаци агенција за статистику из 1991. године и 2013, године, те напоменуо да се Одбор не бави произвољним цифрама нити било каквим подацима.

Радановић је рекао да је поражавајућа чињеница да је на подручју Федерације прије рата живјело 540.000 Срба, а да их је сада уклупно 56.000.

- Што се тиче Тузланског кантона, који је био тема у медијима ових дана, мора се нагласити да је он имао 85.650 Срба, а према попису из 2013. године их је тек 7.058", навео је он напомињући да је ријеч углавном о старачком становништву, које је биолошком селекцијом данас сигурно сведено на око 5.000 - рекао је Радановић.

Он је напоменуо да од 450 запослених у Влади овог кантона има тек седморо Срба.

Радановић је поново да, када је ријеч о повратку Срба у ФБиХ, тамошња власт користи најсуптилније методе - немогућност сређивања гробља, добијања електричне енергије, чупање цијеви из водовода...

- Захтјеви које предате никада не буду реализовани. Влада Тузланског кантона подржава повратак Бошњака, а то би било исто да наша влада дијели пакете Србима за повратак у Републику Српску - рекао је Радановић.

Оно што је Српска урадила за Бошњаке јесте, како каже Радановић, за примјер и понос.

- Само у Бијељини је сигурно у јавним предузећима запослено најмање 40 повратника, док је у Бихаћу, на примјер, ситуација таква да нема ниједног Србина - рекао је Радановић и поновио да опструкцију повратка врше сви тамошњи нивои власти.

Радановић је рекао да је положај Срба у пет кантона веома тежак, односно њихова имовина је узурпирана и отима се и даље у овом ентитету.

Говорећи о Уставном суду БиХ, он је подсјетио да је тај суд 2018. године одбио апелацију српских странака на закон о земљишним књигама у ФБиХ.

- Ми смо у том погледу хендикепирани, јер се излагање земљишта у ФБиХ врши на начин да се не позивају странке писаним путем, као у Републици Српској. Тога тамо нема, него се само објављује у Службеном гласнику ФБиХ - рекао је Радановић.

Апелација српских странака а приори је одбијена, каже Радановић, али када је тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ поднио такву апелацију аутоматски су је прихватили.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је данас у Бијељини и све органе Кантона Сарајево да прекину са активностима на усвајању закона о комуналним активностима којим је, како кажу, између осталог, предвиђена и ставка да се уклањају гробна мјеста за која дуже вријеме није плаћана такса за одржавање гробног мјеста.

- Отимање српске имовине је толико очигледно, узурпација земљишта свакодневна... - навео је Радановић и нагласио да се при томе српско становништво непрестано застрашује на различите начине.