latinica  ћирилица
18/02/2020 |  16:43 ⇒ 16:56 | Аутор: РТС

Додијељене награде "Радоје Домановић" за сатиру

Награда "Радоје Домановић" за сатиричну књижевност уручена је Радивоју Бојичићу и Ненаду Нецићу на свечаности у Удружењу књижевника Србије.
Књижевна награда Радоје Домановић -
Књижевна награда Радоје Домановић

Најбољим књигама сатире на српском језику у 2019. години проглашене су "Крстареће мисли" Мирослава Средановића, "Берачи полена" Небојше Лапчевића, "Етичко чишћење" Поп Д. Ђурђева, те "Парадигманоја" Павла Теофиловића, као и "Шињели" Војислава М. Минића и "Истине" Мила Г. Лазаревића.

Признање "Екселенција сатире", које се додјељује најбољим страним и српским сатиричарима у региону и дијаспори добили су Валентин Димитров из Бугарске, Јово Николић из Републике Српске, Фабрицио Карамања из Италије и Хасијер Агире из Шпаније.

Посебним признањем "Радоје Домановић" за научно-теоријски допринос сатиричној књижевности награђен је проф. др Малиша Станојевић, за преводе српских сатиричара на мађарски језик Светислав Недучић и за афирмацију и популаризацију хумора и сатире проф. др Димитрије Панфилов.

О добитницима једног од најзначајнијих признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу Радомир Андрић (предсједник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.