latinica  ћирилица
18/02/2020 |  17:00 ⇒ 25/02/2020 | 11:59 | Аутор: banjaluka.net

Бањалучанка Ивана Тодоровић из Кине: Милиони људи удружени за исти циљ – побиједити вирус (ФОТО)

Од првог регистрованог случаја инфициране особе, 31. децембра 2019. године у Вухану, вирус корона усмртио је 1.871 особу широм свијета, док је број заражених досегао цифру од чак 72.531 особа, али број опорављених 12.816 особа враћа наду у кинеске институције. Брзина којом се вирус проширио, како у провинцији Хубеи која се сматра епицентром епидемије, тако и земљама широм свијета, изазвала је панику међу људима. Блокирањем Вухана, града са 11 милиона становника, који се сматра извориштем епидемије, спријечено је веће ширење заразе ван центра епидемије.
Ивана Тодоровић (фото:banjaluka.net) -
Ивана Тодоровић (фото:banjaluka.net)

Бањалучана Ивана Тодоровић, која је тренутно у Пекингу на Међународном мастер програму јавног здравља на Тсингхуа Универзитету истакла је за портал banjaluka.net како тренутно изгледа живот у Кини.

Ивана поручује да је у Кини појавом вируса и одређивањем карантина, као сигурносних превентивних мјера живот постао поприлично монотон, али да је захваљујући кинеској напредној технологији свакодневница и посао у периоду карантина значајно олакшан.

- Због преноса инфекције са човјека на човјека, у популацији постоји страх од међуљудског контакта и већина преферира да остане затворена у својим домовима, те су јавна мјеста и све улице скоро празне. Из сигурносних и здравствених разлога сви сегменти живота се спроводе путем интернета, људи раде из својих домова максимално колико је дозвољено у тренутним околностима и састанци су организовани уз помоћ разних видео платформи, набављање из супермаркета свега што је неопходно, достава хране и организовање онлине наставе у цијелој Кини гдје је 17. фебруара званично и почео љетни семестар. Тренутно у Кини милиони људи су удружени за исти циљ, а то је побједа над вирусом -  поручује Ивана за портал banjaluka.net и додаје да велики проблем представља несташица маски и друге медицинске опреме на тржишту, али да је на снази убрзан рад на производњи непходне опреме, тако да се убрзо очекује да и тај изазов буде превазиђен.

Фото: banjaluka.net

Такође, Ивана се посебно захваљује ректору Универзитета у Бањалуци  Радославу Гајанину, декану Медицинског факултета Ранку Шкрбићу и директорици Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљани Стевић, јер су имали слуха и жељу да помогну Кини у овој ситуацији у складу са њиховим могућностима, те су послали донацију у виду маски за студенте који су тренутно у кампусу Тсингхуа Универзитета.

Навела је да јој и амбасада такође послала маске да има на почетку епидемије када је била несташица.

Епидемија је у Кини затворила сва јавна мјеста, па Кинези и странци углавном остају у домовима са својим породицама, проводећи што више времена са својим ближњим у овим тренуцима, а уколико неко пожели да буде дио ноћног провода, путем свих платформи друштвених мрежа може да уживо прати наступе многих извођача у клубовима.

- На градском нивоу, на примјер у Пекингу гдје сам ја тренутно, области и заједнице које укључују неколико зграда су изоловане, те ником није дозвољено да улази или излази из блокираног подручја. Многи универзитети су од уторка, 10. фебруара, како би минимизирали ризик од инфекције, дали саопштење да студенти који су још увијек у кампусу не би га ни требали напуштати осим у посебним условима када им је неопходна дозвола факултета или смјера. Та одлука је донесена како би заштитили студенте због повећане миграције становника и повратка радника на посао у току ове седмице, те је универзитет тренутно најсигурније мјесто за све студенте - рекла нам је Ивана.

Као стручњак за јавно здравство, Ивана поручује да је сада од глобалног интереса да све земље имају јаке јавно-здравствене мјере превенције и откривања болести у раној фази како би се могло на вријеме реаговати са третманом.

Фото: banjaluka.net

- Као мастер студент јавног здравља и доктор медицине, пратим епидемију и дијелим најзначајније информације на кинеској друштвеној мрежи WeChat у циљу информисања јавности о адекватној превенцији и тренутној ситуацији, пружања подршке Кини, као и спречавања непотребног дизања панике. Вјерујем да медији прате детаљно свакодневне извјештаје о броју заражених, излијечених, а они који имају инсталирану апликацију WeChat могу то пратити у реалном времену. На основу података СЗО можемо анализирати да увођењем драстичних мјера превенције, имамо силазни ток регистрованих случајева у новим земљама - додаје Ивана.

Ситуација у Хубеи провинцији

Посљедњи подаци Националне здравствене комисије указивали су да је у Хубеи провинцији било 1.696 смртних случајева или 97 % од укупног броја, док је укупан број обољелих износио 58.182, а опорављених 6.639.

Тодоровићева сматра да је, између осталих, узрочник великог процента смртности у Хубеи провинцији велики број тежих случајева који нису препознати у самом почетку, као и због почетног мањка болесничких кревета како би третирали све сумњиве и заражене случајеве.

- Параметри развоја епидемије показују да подузете мјере превенције за спречавање ширења вируса имају ефекте, јер можемо примијетити да број нових случајева по дану и број сумњивих случајева тренутно у паду, док број опорављених из дана у дан постаје већи - истиче саговорница портала banjaluka.net.

Услови на Тсингхуа Универзитету и превентивне мјере

Ивана се тренутно налази у Тсингхуа кампусу, гдје је са осталим студентима у изолацији и не планира евакуацију у Републику Српску, јер како каже, вјерује кинеским институцијама да ће ускоро успјешно ријешити епидемију ЦОВИД-19.

Фото: banjaluka.net

- Имам срећу да студирам на најбољем универзитету у Азији, који је за Азијате еквивалентан Харварду, те су самим тим и сви животни услови чак и у периоду изолације на већем нивоу. Мјере за превенцију се спроводе по упутствима Националне здравствене комисије. У дому гдје живим у Тсингхуа кампусу особље на рецепцији нам два пута дневно мјери температуру дигиталним термометром или ако нас не виде у току дана, долазе до наше собе да нас провјере. У понедјељак, 10. јануара су нам дали и топломјере како бисмо могли да пратимо сопствено стање. Када напуштамо дом или када се враћамо, мјере нам температуру, а уколико примијете да не носимо маску, скрену нам пажњу на то. Уколико напустимо кампус дуже од два дана, није дозвољен повратак како би студенте који су у кампусу заштитили од потенцијалне инфекције - додаје Ивана.

Сматра да би, с обзиром на све мјере које су кинеске институције предузеле, у скорије вријеме требало доћи до смиривања ситуације.

- Ово је игра у којој можемо побиједити само ако сви навијамо за исти тим, те је неопходна и медијска сарадња како се не би дизала непотребна паника и психички стрес међу становништвом због сензационалистичких наслова - закључује Ивана.