latinica  ћирилица
18/02/2020 |  17:11 | Аутор: СРНА

Представништво Српске у Бечу осудило поруке мржње према Србима

Представништво Републике Српске у Бечу најоштрије осуђује србомрзачке графите који су се појавили у Бечу и очекује да аустријске власти открију и санкционишу починиоце, јер сарадња Представништва са институцијама Аустрије и Беча већ дуго добро функционише, а Срби су добро прихваћени.
Младен Филиповић - Фото: РТРС
Младен ФилиповићФото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић изјавио је Срни да Представништво подржава реаговање Амбасаде Србије у Аустрији која је од аустријских министарстава спољних и унутрашњих послова затражила да овај случај буде расвијетљен што прије.

"Имајући у виду да велики број Срба живи у Бечу, граду који важи за мултикултурални град и свјетску метрополу, овакве поруке шовинизма које је користио озлоглашени усташки покрет уносе немир међу многобројну српску заједницу која живи у Бечу", навео је Филиповић.

Он сматра да су овакви инциденти недопустиви за Беч.

- Тражићемо разговор са представницима града и вјерујем да ћемо добити њихово разумијевање и подршку - рекао је Филиповић.

У 12. бечком округу /Мајдлинг/ појавили су се србомрзачки графити на које је Амбасада Србије реаговала нотом аустријском Министарству спољних послова и МУП-у и затражила да аустријске власти реагују.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић рекао је да једна порука гласи "Србе на врбе" уз усташки симбол, а друга "Смрт псима и Србима".

Србомрзачки графити исписани су прошле седмице. Два графита исписана су на двије зграде удаљене 50 метара једна од друге, а у међувремену је неко прецртао ријеч Срби.