latinica  ћирилица
18/02/2020 |  17:37 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Мазалица: Новалић крши Дејтонски споразум

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да премијер Федерације БиХ Фадил Новалић крши Дејтонски споразум, изјављујући да тај ентитет неће учествовати у дефинисању граничне линије између Српске и ФБиХ.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је рекао да је према Анексу 2 Дејтонског споразума обавеза ентитета да међусобно утврде међуентитетску границу, односно линију разграничења.

- При томе, битно је да се задржи омјер 51 /ФБиХ/:49 /Република Српска/. Утврђивање разграничења апсолутно је дејтонски и свако одбијање да се имплементирају обавезе из Дејтонског споразума кршење је тог споразума - оцијенио је Мазалица.

Он је рекао да би међународна заједница, која пословично критикује Српску када она жели да очува своја права и надлежности дефинисане Дејтонским споразумом, сада требало да реагује на изјаве попут Новалићеве у којима се крши Дејтонски споразум.

Народна скупштина јуче је усвојила закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.