latinica  ћирилица
18/02/2020 |  18:03 | Аутор: СРНА

Каран: Новалићева изјава политичка и антидејтонска

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран оцијенио је као политичку и антидејтонску изјаву премијера Федерације БиХ Фадила Новалића да тај ентитет неће учествовати у дефинисању граничне линије између Српске и ФБиХ.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Он би морао знати да је гранична линија између ентитета дефинисана Дејтонским споразумом и потребно је са заједничком комисијом утврити ту коначну границу. Његова изјава је политичка у смислу да је он то схватио као државну границу - рекао је Каран Срни.

Он је подсјетио да Анекс два Дејтонског споразума упућује и одређује заједничку комисију да се потпуно утврди ентитетска граница.

- То је дејтонска обавеза, при чему би дошло до разграничења територије по женевском принципу - 49 одсто Српској, 51 одсто ФБиХ - рекао је Каран.

Он је истакао да Новалић не разумије да се ради о примјени Анекса два Дејтонског споразума.

- То је рушење Дејтонског споразума, оквирног споразума за мир у БиХ, највиших званичника ФБиХ - оцијенио је Каран.

Говорећи у контексту оспореног члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, Каран је навео да је територија Републике Српске и сва имовина на њој њено власништво, али да би то било прецизно и јасно одређено потребно је утврдити ентитетску границу која није утврђена.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

Народна скупштина усвојила је синоћ закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.