latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:14 ⇒ 19:14 | Аутор: sputniknews.com

Нови хрватски предсједник у говору користио стихове познатог београдског бенда

Зоран Милановић положио је заклетву и постао пети предсједник Хрватске, а током инаугурационог говора парафразирао је пјесму култног београдског бенда Екатерина велика (ЕКВ).

- Ово је кућа за нас. За све нас. За нас који смо ту, за генерације које долазе, и за оне који долазе, и за оне који ће се вратити својој кући - рекао је Милановић, а хрватски портал Индекс примјећује да је реченица "ово је кућа за нас" уједно и стих пјесме "Земља" београдског рок бенда.

Пјесма ЕКВ "Земља" почиње стиховима "Ово је земља за нас, ово је земља за све наше људе, ово је кућа за нас, ово је кућа за сву нашу дјецу...".

Хрватски аналитичари су Милановићев говор оцијенили као примјерен и уравнотежен.

На питање да ли је необично што је Милановић у говору употријебио израз који се налази и у пјесми српског бенда, аналитичар Давор Ђенеро је рекао да не види ништа необично да предсједник говори модерним језиком.

Сматра и да је тиме Милановић послао поруку и изван Хрватске.

- Треба знати да се ова инаугурација с више пажње прати у Београду него у Хрватској. Милановић је грађанима Србије послао поруку да се оно што мисли о Вучићу не односи на државу Србију и на њене држављане - оцијенио је Ђенеро, преноси Јутарњи лист.