latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:38 ⇒ 19/02/2020 | 08:15 | Аутор: РТРС

Вријеме да стране судије напусте Уставни суд БиХ

На изнуђене закључке Народне скупштине стигла су бројна реаговања. Вријеме је да стране судије напусте Уставни суд БиХ, јасан је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. На другој страни, политички представници бошњачко-босанских партија, са сједиштем у Сарајеву, удружено штите стране судије. Закључке, уобичајено, квалификују антиуставним и антидејтонским. У "помоћ" призивају међународну заједницу у БиХ, која је за сад без било какве реакције.

Перфидно сарајевско настојање да српски грунт прекњиже и БиХ обезбиједе прве хектаре територије, вратила се "идејним творцима" као бугемарнг. Први пут након много времена српска власт и опозиција реаговали су из Бањалуке, сложно, и одбацила антиуставне и антидејтонске одлуке Уставног суда БиХ.

- Сигуран сам да смо покренули неке процесе и да смо јасно дали до знања да са територијом Републике Српске и са Дејтонским уставом нико нема право да се игра - рекао Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД у НСРС.

А они који су се "поиграли" - с"арајевска мезимчад у тогама" - ускоро би могли и да напусте БиХ. Законско рјешење, као претечу уставном, којим ће се страним судијама ускратити гостопримство, у парламентарну процедуру српски посланици упутиће за који дан. Неће им мањкати подршке хрватских колега на Маријин двору.

- Чињеница је да три представника међународних институција у Уставном суду БиХ егзистирају више од 20-ак година и да је дошло вријеме да БиХ једноставно мора у Уставном суду имати девет представника из три конститутивна народа у БиХ  рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Подсјећа Човић све домаће "еврољупце" да БиХ не може тежити интеграцијама и истовремено имати међународни протекторат. И опомиње све бх. "патриоте" колико је опасно да под плаштом грађанштине "својатају" БиХ!

Из епицентра бх. патриотизма стиже хорска реакција. Највише их "боли" најављени РСегзит. Још један покушај дестабилизације БиХ, вриште сарајевски "уставотворци" под палицом СДА. Потпредсједник Српске СДА-ов Рамиз Салкић јадикује фразерски како су закључци Народне скупштине Републике Српске антидејтонски, супротни Уставу, угрожавају мир и стабилност. Страначке му колеге понављају.

- Ово је још један покушај политичке дестабилизације БиХ кроз инситутционалне закључке скупштине мањег бх. ентитета. Сматрам да они немају нити правну, нити било коју другу утемељеност - каже Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА у Представничком дому БиХ.

Траже "пробосанске" патриоте из Сарајева са редовних и ванредних страначких органа, и путем саопштења одлучну и снажну реакцију Тужилаштва БиХ, и уобичајено од представника међународне заједнице, прије свих високог представника. Одазвао им се истим гласом, једино Кристијан Шварц Шилинг који је свој мандат у БиХ давно окончао.

- Сарајевска јадиковка и њихови позиви у помоћ странцима да они извршавају њихов национални пројекат и да им они створе, на правном насиљу и негирању права конститутивних народа, њихову националну бошњачку државу, само нам још више потврђују да смо на правом путу, и да смо јуче у НСРС јединством свих странака повукли праве потезе - истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

На одлуке па и властите из Народне скупштине, са резервног положаја, осврнуо се и лидер СДС-а Мирко Шаровић. Смирује узавреле сарајевске страсти и пребацује одговорност. Закључке његова странка јесте подржала, а како ће се даље понашати тек ће да одлуче страначки органи.

Шаровићев страначки колега Драган Мектић, већ данас је српско јединство пољуљао. На сједницама парламентарних комисија подржао је све и једну тачку дневног реда, па чак и извјештаје о раду институција БиХ старе по двије или три године, а против сличних је као бесмислених на ранијим сједницама био.

И није се Мектић само зауставио на гласању о бајатим извјештајима. Док српски посланици најављују Закон о Уставном суду, он је у инат свим Србима, још данас у парламентарну процедуру упутио Измјене закона о ванредном престанку мандата актуелном Високом судском и тужилачком савјету и избору новог сазива. Случајан тајминг или перфидно осмишљен показаће вријеме!?