latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:39 ⇒ 19/02/2020 | 07:10 | Аутор: РТРС

Комшић прећутао именовање новог страног судије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић прећутао је другој двојици чланова Предсједништва да је у новембру добио писмо од предсједника Европског суда за људска права Линос-Александра Сицилианоса у којем се тражи мишљење Предсједништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ. У Кабинету српског члана Предсједништва РТРС-у је речено да су тек у јануару сазнали за именовање Ангелике Нусбергер, али не од Комшића. Како сазнајемо, Милорад Додик инсистираће да се на сутрашњој сједници Предсједништва расправља о прећуткивању важне преписке са предсједником Европског суда за људска права у јеку захтјева Сrpske да стране судије оду из Уставног суда.

Жељко Комшић грубо се поиграо са овлаштењима и државом у коју се куне. По свему судећи, свјесно је сакрио службено писмо из Стразбура и позив предсједника Европског суда за људска права да се Предсједништво изјасни о кандидату за судију УС БиХ Ангелики Нусбергер.

Консултовање са Предсједништвом је уставна обавеза, баш као што пословник и добре праксе налажу да предсједавајући о томе обавјести друга два члана, кажу у Кабинету српског члана Предсједништва.
 
-Комшић је сакрио допис који уопште није безазлен и јако је битан. Први пут, у овако актуелној ситуацији, то прећутано. Комшић је одговорио предсједнику Европско суда да ће разговарати и консултовати се са својим колегамо Џаферовићем и Додиком, али он то није урадио - рекао је шеф Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Данијел Драгичевић.

За скандалозан потез Жељка Комшића сазнало се тек крајем јануара, када је предсједник предсједник Европског суда обавијестио колегу Златка Кнежевића у Уставном суду БиХ о именовању Ангелике Нусбергер јер, како је навео у допису, није било приговора. Дакле, Комшић је више од два мјесеца тајио од друга два члана Предсједништва писмо из Сразбура и тиме онемогућио да Предсједништво евентуално приговори на избор Нусбергерове.

- То ће да буде једно од првих питања на сутрашњој сједници Предсједништва. Зашто је то урадио, ми не можемо да кажемо. Да ли је то била намјера, случајност, небитно шта, суштина је јасна а то је да чланови Предсједништва нису били упознати о иницијативи предсједника Европског суда - додао је Драгичевић.

Раније је било ситуација да Предсједништво није дало сагласност за именовање страних судија, да нису имали коментар или просто нису одговорили предсједнику Европског суда за људска права, али су увијек били информисани. Жељко Комшић је направио преседан, сакрио је кључну информацију од колега у Предсједништву.

- Овим смо дошли у једну апсурдну ситуацију. Ако се у трочланом Предсједништву, гдје су сви равноправни, не може разговарати и договарати о свим питањама већ крију информације један од другог или трећег, онда то заиста говори каква је БиХ генерално - каже предсједавајући Клуба Срба у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић.

Консултације са члановима Предсједништва у вези именовања страних судија, а не са једним чланом, су уставна обавеза. Како се Предсједништво о томе није изјашњавало, због Комштићеве опструкције отвара се питање уставности именовања судије Ангелике Нусбергфер.

Соња Караџић Јовичевић, потпредсједнбик НСРС, каже да треба размотрити опцију да Република Српска покрене тужбу због овог неуставног именовања.

- С обзиром да ове године истичу мандати двоје судија, а трећег идуће године, ово би могло бити идеално вријеме за доношење Закона о Уставном суду БиХ којим би се стране судије коначно замијениле домаћим судијама - рекла је она.

Кабинет хрватског члана Предсједништва није се званично оглашавао. Незванично, Жељко Комшић, бијесан што је информација о његовој неуставној акцији доспјела до друга два члана Предсједништва и јавности, сада тражи кривца и пријети дисциплинским пријавама запосленим у Секретаријату Предсједништва.