latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:45 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Од пола милиона предратних Срба у ФБиХ се вратило тек 56.000

Опструкцију повратка Срба у Федерацију врше сви нивои власти и у свим сегментима живота ове популације, тврде у Одбору за заштиту права Срба у овом ентитету. Реагајући на јучерашње изјаве представника бошњачких странака у Народној скупштини, наводе да статистика показује да се од пола милиона предратних житеља српске националности у Федерацију вратило тек 56.000.

Статистички подаци говоре једно, а бошњачки посланици у НС РС друго. Преман њиховим тврдњама, у Тузли је 1991. године живјело 23,3 одсто Срба, или нешто више од 20.000.

- Није никако могло бити протјерано 80.000 Срба. Али, без обзира колико их је протјерано и на који начин су отишли, треба жалити за сваким човјеком, поготово невино страдалим- рекао је шеф Клуба посланика СДА у НС РС Един Рамић.

Рамићеви наводи нису истинити, тврде у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији БиХ. Од укупно стотинак хиљада избјеглих Срба, на подручје Тузланског кантона вратило се мање од седам одсто предратних житеља и то углавном старих лица. Повратак Срба опструишу сви нивои власти.

- Опструишу на сваки начин, од тога да неће да ставе ћирилицу на таблу, до тога да се блиокира и не дозвољава изградња путева. На сваки се начин блокира повратак - истиче Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

У Одбору за заштиту права у Федерацији БиХ кажу да се од пола милиона предратних житеља српске националности у Федерацију вратило мање од 10 одсто. Малобројни српски повратници немају скоро никакве услове за живот.