latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Дефицит обиљежио и прошлогодишњу спољнотрговинску размјену БиХ

Измјене закона како би се омогућило коришћење фондова за развој пољопривредне и других видова производње, заштита интереса у тијелима као што је ЦЕФТА, али и проналазак нових тржишта – дио је мјера којима се жели сачувати домаћа привреда, а које су данас истакнуте на представљању спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у прошлој години.

Извоз 11,8 милијарди, увоз мало мањи од 20 милијарди марака – дефицит је обиљежио прошлогодишњу спољнотрговинску размјену БиХ. Разлози за пад извоза од 3,17 %, кажу у Спољнотрговинској комори, могу се тражити у косовским таксама, мостарском Алуминијуму, али и паду индустријског увоза у Њемачку, промјени фискалне политике у Италији и Брегзиту.

Када је ријеч о партнерима, стање се није промијенило.

- Њемачка, Хвратска, Србија, Италија и Аустрија још увијек предњаче у спољнотрговинској размјени са БиХ на шта смо веома поносни, а видјећете, заправо, да је наша спољнотрговинска размјена заправо највећа са земљама чланицама ЕУ - истиче Вјекослав Вуковић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

БиХ у спољнотрговинској размјени са Европском унијом учествује са 72 % извоза и 68 % увоза. Други најзначајнији партнер је ЦЕФТА, у оквиру које је по обиму размјене најбитнија Србија, у коју су се највише извозили кокс и електрична енергија, а увозила нафтна и уља од битуменских минерала, као и уље од сунцокрета. Управо у оквиру ЦЕФТЕ, којом БиХ предсједава од прошлог мјесеца, инсистираће се на рјешавању спорова, али и већем ангажману представника из БиХ.

 -На равноправан начин, у складу са нормативима, и ентитетско представљање биће и те како видљиво. Желим да сваки пут када идем у Брисел заједно са мном иду и ентитетски министри и да заједно радимо отворено и храбрије на неким питањима као што су спољнотрговински промет унутар ЦЕФТЕ ћиме ћемо да заштитимо нашу производњу - рекао је Сташа Кошарац,министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Изразивши наду да ће БиХ у овој години постати чланица Свјетске трговинске организације, Кошарац је истакао и да сви координисано морају да раде на проналаску нових тржишта, те додао како је отворена ревизија о забрани извоза челика у Европску унију с циљем да се БиХ изузме из тих мјера уније.

Говорећи о евентуалним посљедицама вируса короне, Кошарац је истакао да су у току анализе које ће утврдити могуће посљедице појаве овог вируса на спољнотрговинску размјену БиХ и Кине.