latinica  ћирилица
18/02/2020 |  20:36 | Аутор: СРНА

Прије осам година НАТО и ЕУФОР позивали на провођење Анекса два

ЕУФОР и НАТО Штаб у Сарајево су још прије осам година указали да Република Српска, ФБиХ и БиХ треба да испуне своје правне обавезе у складу са Анексом два Дејтонског споразума, односно у вези са разграничењем међуентитетске линије.
ЕУФОР - Фото: илустрација
ЕУФОРФото: илустрација

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изјавио је данас да овај ентитет "никада неће учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије", чиме је јасно показао да већ својим изјавама крши Дејтонски споразум.

Портпарол НАТО Штаба Сарајево Инес Кубуровић је 20. фебруара 2012. године изјавила Срни да Анекс два Општег оквирног споразума за мир у БиХ захтијева да стране односно, БиХ, ФБиХ и Република Српска, успоставе заједничку комисију која треба да припреми споразумни технички документ с прецизним описом међуентитетске линије разграничења који морају одобрити ЕУФОР и НАТО Штаб Сарајево.

Још тада су ЕУФОР и НАТО Штаб Сарајево позивали представнике БиХ, ФиХ и Републике Српске да директно комуницирају о овом питању и размијене релевантне информације које би помогле будућим разговорима.

Република Српска је исунила своју обавезу и још почетком 2011. године Команди ЕУФОР-а и НАТО штабу Сарајеву упутила документацију која се односни на опис међуентитетске линије, а Министарству цивилних послова у Савјету министара доставила имена људи који би требало да буду у комисији за дефинисање међуентитетске линије разганичења.

Команданти НАТО штаба и ЕУФОР-а су тада потврдили Срни да је документација у вези са међуентитском линијом, коју је прослиједила Република Српска, урађена добро и свеобухватно.

Народна скупштина Републике Српске задужила је јуче на посебној сједници Владу Републике Српске да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и ФБиХ, а у складу са Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ, међутим Новалић је одмах данас одбацио ту могућност.