latinica  ћирилица
18/02/2020 |  21:16 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Градишка: Представљен роман "Како је сунце прогутало облаке"

Роман "Како је сунце прогутало облаке" чији је аутор градишки књижевник Радо Димитријевић, представљен је вечерас у Културном центру у Градишци.
Градишка-промоција романа "Како је сунце прогутало облаке" - Фото: СРНА
Градишка-промоција романа "Како је сунце прогутало облаке"Фото: СРНА

Димитријевић је рекао да је роман, након четири године колико је радио на њему, изашао из штампе 27. јануара на празник Светог Саве који представља симбол писмености, културе и вјере српског народа.

Он је истакао да овај роман има посебну симболику и тежину јер представља и круну његовог тридесетогодишњег професионалног књижевног рада.

Димитријевић је нагласио да је његов нови роман животна прича о једној породици и судбини једног дјечака, те да га сви питају да ли је аутобиографски.

- У свакој књизи и роману има аутобиографског, али нема добре књиге без истине. Овај роман је прича о животу и потрази за највећим људским благом, а то је љубав. Човјек прво мора да нађе љубави у себи, а ако је има онда ће је пронаћи и у другима - закључио је Димитријевић.

Рецензент књиге Ранко Павловић истакао је да Димитријевић, било да пише књигу или организује књижевну манифестацију, увијек изненади приступом и оригиналношћу онога што жели да представи.

- Сам наслов овог романа помало збуни читаоца, јер обично облаци прогутају сунце, а не сунце облаке. Говори о помало облачном времену, али чињеница да је сунце прогутало облаке најављује ведрину и неко ново боље и љепше доба - навео је Павловић.

Он је рекао да читоци Димитријевићев роман доживљавају као његово аутобиографско дјело, које прати свог јунака од његове треће године живота до завршетка средње школе, али да је он и једна друштвена хроника о животу у периоду друге половине 20. вијека у Бањалуци и дијелом у Градишци.

Осим аутора и Павловића, о књизи је говорио и рецензент Ранко Прерадовић.