latinica  ћирилица
18/02/2020 |  22:34 | Аутор: sputniknews.com

Расплет само у Њујорку: Спремају ли се разговори о статусу Косова

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Минхену да се не може разговарати о статусу Косова док Приштина не укине таксе против централне Србије. Али, разговори о статусу не могу се водити и окончати у досадашњем бриселском формату већ би цијели расплет морао да се одигра у Њујорку јер је за све неопходна нова одлука Уједињених нација.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар објашњава за Спутњик да би се неко ново статусно рјешење могло донијети искључиво уколико то одобри Савјет безбједности УН и то само ако Србија буде сагласна са таквим епилогом. Бриселски дијалог, не предвиђа статусна, већ техничка питања и то је статусно неутралан формат.

- Ако би се причало о статусу у било ком формату и ако би дошло до неког статусног рјешења, Уједињене нације су свакако једино мјесто које би такав евентуални договор морале да покрију новом Резолуцијом - тврди Анђелковић.

Да ли је Србија српремна да прича о статусу или не, то је једна ствар, додаје Анђелковић, али Ун је ковна институција од које зависи дефинитивна потврда таквог става.

- Што се тиче статусних преговора мислим да они могу да буду прихватљиви, али под условом да се прича о свим отвореним питањима на Балкану, укључујући и Републику Српску. Дакле, онда бисмо разматрали могућност неке нове међунардне конференције која би обухватила и рјешавање статуса Косова, али и будућности Српске. Тако нешто би, начелно гледано, могло да буде прихватљиво - каже Анђелковић.

У ком правцу се ствари, заправо, развијају више ће бити познато послије Макроновог самита за Косово и Метохију који је недавно најавио предсједник Француске.

Наиме, француски предсједник Емануел Макрон позвао је Београд и Приштину, да наставе дијалог о нормализацији односа. Дијалог који је покренут 2011. године под покровитељством Европске уније, три године након што је Косово прогласило независност, у застоју је од новембра 2018. године, док су се односи Београда и Приштине погоршали.

Макронов позив долази пар недјеља након што је на Косову формирана влада коју предводи Аљбин Курти, некада лидер опозиције. Та влада је задужена да води дијалог са Београдом.

Лидер Француске је предложио да се у Паризу организује у сарадњи са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, "самит са руководиоцима Косова и Србије" у циљу оживљавања дијалога.

Ипак, чак и када би се на тим некаквим разговорима, хипотетички речено, дошло до статусног договора, ништа не би могло да заживи без пуне сагласности Србије, али и Русије и Кине у оквирима Савјета безбједности УН.