latinica  ћирилица
19/02/2020 |  07:38 | Аутор: РТС

Италија нуди помоћ у евакуацији држављана Србије са крузера

Двоје држављана Србије, који се налазе на броду "Дајмонд принцес" у Јокохами, могли би да буду пребачени у Србију авионом владе Италије.

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова и међународне сарадње Италије Луиђи Ди Мајо размотрили су, у телефонском разговору, могућност евакуације држављана Србије са брода "Дајмонд принцес" у Јокохами.

Влада Италије упутила је током ноћи авион у Јапан како би евакуисала своје држављане који се налазе на броду. 

Луиђи Ди Мајо понудио је да заједно са италијанским држављанима из Јапана буду враћени и путници из Србије који се налазе на броду. 

Амбасада Србије у Токију је у контаку са држављанима Србије који очекују да у току дана добију резултате медицинских тестова и детаљна упутства о могућностима напуштања брода и даљег путовања. 

Двоје држављана Србије, који су путници на броду одлучиће, након добијања резултата прегледа, да ли ће се вратити италијанским авионом или ће потражити другу могућност за одлазак из Јапана.

Дванаесторо држављана Србије који су чланови посаде за сада остају на броду и за њих почиње карантин тек након одласка свих путника са брода.