latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:22 ⇒ 10:29 | Аутор: novosti.rs

Дисциплинске мјере против припадника Војске Црне Горе који иду на литије?

Против припадника Војске Црне Горе који буду присуствовали литијама биће покренут дисциплински поступак и биће удаљени из службе, пишу "Вечерње новости".

Осим тога, припадници Војске Црне Горе требало би да утичу и на чланове својих породица и да их одврате од присуства на протестима против Закона о слободи вероисповијести.

Ово је, како "Новости" сазнају, само дио наређења које је на састанку свог колегијума, 6. фебруара, издао бригадни генерал Драгутин Дакић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе.

Главна тема састанка биле су управо литије којима народ исказује свој отпор према спорном закону.

Дакић је, како се наводи у тексту "Новости", обавијестио своје сараднике да је од обавјештајних служби Министарства одбране и Војске Црне Горе добио информације да поједини војници и официри присуствују протестима, те да обавјештајци интензивно раде на прикупљању података о томе који припадници ВЦГ учествују у народном бунту.

Иако су то наводно вјерски протести, усмјерени су против уставног поретка и суверености Црне Горе, те их тих разлога припадницима Војске није мјесто на њима - изричит је био генерал Дакић.

Он је наредио и да команданти и руководиоци одрже састанке са потчињенима у својим јединицама, те да им скрену пажњу да "мјесто и улога припадника Војске није да руше уставни поредак, већ да бране интересе суверене Црне Горе".