latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:40 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

НСРС о експропријацији ради изградње ауто-пута и гасовода

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто- пута и гасовода на дионицама Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

Овим законом се, по хитном поступку, уређује посебан поступак експропријације непокретности ради изградње ауто-пута и гасовода на тој дионици, као пројеката од посебног значаја за Српску, те финансирање извођења геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације, спровођење тог поступка и друга питања од значаја за изградњу овог ауто-пута и гасовода.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона рекла је да се Управа организовала када је ријеч о овом поступку експропријације.

Она је истакла на том плану да ће о овом поступку бити обавијештени и надлежни судови.

У тексту овог закона се наводи да је разлог за његово доношење реализација пројекта изградње ауто-пута и гасовода да би се ријешила повезаност Српске са земљама у окружењу и гасификација дијела Републике, те створили предуслови за бољи живот грађана и економски и привредни напредак Српску.

ШеФ Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић истакао је током раније посланичке расправе о овом приједлогу закона да је ријеч о дијелу великог пројекта који ће донијети корист становништву Српске, повезати Бањалуку и Београд-Српску са Србијом и отворити нове могућности.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић закључила је данашње засједање које ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о метрологији у Републици Српској, по хитном поступку.

Посланици ће разматрати и приједлоге закона о инспекцијама Републике Српске и о измјенама и допунама Закона о штрајку.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.

 

19.00 - Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да ће ова странка подржати Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

Он је рекао да овај пројекат подржавају људи у Семберији јер ће се тиме Српска спојити са Србијом и Европом.

И посланик ПДП-а Гордана Видовић каже да ће ПДП подржати овај закон, јер су пројекти на које се односи у интересу грађана.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да у вези са овом дионицом не би требало да буде проблема када је ријеч о експропријацији.

Она је, полемишући са посланицима опозиције, навела да се ради на изградњи путева на подручју Херцеговине, наводећи да тај крај не смије бити запостављен када је ријеч о путним комуникацијама.

17.50Приједлогом закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача о коме расправљају посланици у Народној скупштини Републике Српске уређује се посебан поступак експропријације непокретности ради изградње ауто-пута и гасовода на овој дионици, као пројеката од посебног значаја за Српску.

Директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић, образлажући овај приједлог рекла је да се тим актом уређују и финансирање геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације, спровођење тог поступка и друга питања од значаја за изградњу овог ауто-пута и гасовода.

У тексту закона наводи се да је разлог за доношење овог акта реализација пројекта изградње ауто-пута и гасовода на предметној релацији да би се ријешила повезаност Српске са земљама у окружењу и гасификација дијела Републике, те створили предуслови за бољи живот грађана и економски и привредни напредак Српске.

Разлог за доношење овог закона по хитном поступку је хитност самог поступка експропријације и поштовање начела економичности и ефикасности да би се спријечиле штетне посљедице по Српску.

17.20 - Сједница настављена након редовне паузе разматрањем Приједлога закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, по хитном поступку.

15.00 - Редовна пауза до 17.00 часова.

Прије паузе, посланицу су размотрили по хитном поступку Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске којим се уређује начин избора и опозива градоначелника града који се састоји из више општина, а примјер за то је Источно Сарајево. Измјену Изборног закона Републике Српске предложио је Клуб посланика СНСД-а.

Доношење закона о граду Источно Сарајево захтијева измјену Изборног закона Републике Српске у дијелу који се односи на избор и опозив градоначелника града који у свом саставу има више општина, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

14.50 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је реални сектор из републичког буџета добио олакшице од готово 100 милиона КМ за посљедње непуне двије године. Вишковић је у Народној скупштини Републике Српске нагласио да је бенефит рада Владе и у томе да је цијена електричне енергије у Српској повољнија него у Федерацији БиХ.

Он је истакао да је поносан на оно што је урадила Влада Републике Српске и нагласио да нису тачни наводи посланика СДС-а Миладина Станића да није учинила ништа.

- Направите анализу рада Владе Републике Српске, па ћете видјети раст плата, пензија, покривености извоза увозом, запослености, буџета и производње, те смањење дефицита спољнотрговинске размјене. Треба урадити још и трудићу се да буде урађено још више јер је то мој задатак - истакао је Вишковић.

14.05 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Изборни закон БиХ треба мијењати, истичући да ће Влада подржати став странака из Српске да се покрене то питање с циљем постизања што коректнијих резултата избора.
Вишковић је рекао да је циљ да избори буду фер.

Он је навео да Изборни закон БиХ омогућава довољно простора да грађани изаберу своје представнике, али да је проблем што се након избора дешава да појединци напуштају странке и праве неке друге скупштинске и остале већине. Наравно, иако постоје аутоматика, електроника и скенирање, увијек ће бити незадовољних, као што је то у сваком систему - рекао је Вишковић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјени Изборног закона Републике Српске, по хитном поступку.

13.55 - Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић рекао је да се СНСД залаже за измјене Изборног закона БиХ ради објективности изборног процеса. Потребно је да они људи који су стварно изабрани гласовима грађана буду у Народној скупштини Републике Српске, рекао је Жунић, током скупштинске расправе о приједлогу закона о измјени Изборног закона Републике Српске на приједлог Клуба посланика СНСД-а. Он је подсјетио да је СНСД у програму рада свог највишег тијела дефинисао тачку измјене Изборног закона БиХ.

12.50 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја рекла је да је разлика између ње и посланика ПДП-а Драшка Станивуковића у томе што она никада није добила гласове на људској трагедији.

Током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјени Изборног закона Републике Српске на приједлог Клуба посланика СНСД-а, Шолаја је рекла да је разлика између ње и Станивуковића и у томе што она, за разлику од Станивуковића, никада није на Тргу Крајине дала обећање да се никада неће вратити у Народну скупштину и све то касније погазила.

Она је рекла да очекује вербалне нападе од Станивуковића након што јој се на јучерашњој сједници Законодавног одбора обратио ријечима: "Ако ми не усвојите закон, видјећеш како ћеш се провести".

Шеф Посланичког клуба Демоса Споменка Стевановић, реплицирајући Станивуковићу, рекла је да он на свакодневним сједницама парламента Републике Српске показује незнање.

Посланик Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да су нетачни ови Станивуковићеви наводи, те да је некада на изборима имао 10.000 личних гласова, а на протеклим изборима 4.000 гласова.

12.05 - Приједлогом закона о измјени Изборног закона Републике Српске, који се по хитном поступку доноси на приједлог Клуба посланика СНСД-а, уређује се начин избора и опозива градоначелника града који се састоји из више општина, а примјер за то је Источно Сарајево. Циљ је да градоначелника Источног Сарајево грађани бирају директно на изборима, умјесто досадашње праксе да се он бира индиректно у Скупштини града, а опозив би био идентичан као и у случају осталих градоначелника - рекла је посланик СНСД-а Наташа Колашинац, образлажући у парламенту Републике Српске овај приједлог закона.

Она је навела да доношење закона о граду Источно Сарајево захтијева измјену Изборног закона Републике Српске у дијелу који се односи на избор и опозив градоначелника града који у свом саставу има више општина.

12.00 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Мирослав Вујичић рекао је да у вези са доношењем новог Закона о граду Источно Сарајево није постигнут консензус власти и опозиције, али је изразио задовољство што су обје стране сагласне да се градоначелник бира директно на изборима.

Приједлогом закона о граду Источно Сарајево, који се на приједлог Клуба посланика СНСД-а разматра по хитном поступку, предвиђено је да градоначелника непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да је оправдано да се избор и опозив градоначелника Источног Сарајева врши непосредном вољом грађана израженом на изборима и најавила да ће овај клуб подржати Приједлог закона. Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић оцијенила је да овакав закон није требало доносити у изборној години и по хитном поступку, те предложила да се овај акт, због бројних мањкавости, повуче и уради квалитетнији приједлог који ће омогућити што боље и несметано функционисање Источног Сарајева.

Посланик СНСД-а Наташа Кулашинац рекла је да је у изради овог акта учествовала радна група састављена од представника свих општина и Града.

11.05 - Посланик СНСД-а Наташа Кулашинац оцијенила је у Народној скупштини Републике Српске да је најважније што се Приједлогом закона о граду Источно Сарајево дефинише да грађани директно бирају градоначелника, а не као раније одборници. Она је рекла да је то суштински разлог доношења овог акта по хитном поступку.

- Тако изабран градоначелник би имао већи легитимитет, али и одговорност у изграђивању односа општина и града, као и према грађанима и Градској управи - рекла је Кулашинац током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о граду Источно Сарајево, који се разматра по хитном поступку на приједлог Клуба посланика СНСД.

Посланик ДНС-а Александар Главаш рекао је да ће та странка подржати Приједлог закона о граду Источно Сарајево јер ће прецизније бити дефинисане надлежности града.

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ је рекао да бројне проблеме у Источном Сарајеву неће ријешити избор градоначелника на директан начин.

- Упозорио бих колеге да постоји могућност да овај закон сутра неће бити примјењив јер се бојим да није усклађен са Изборним законом БиХ - навео је Бабаљ и додао да није добро што ће се градоначелник бирати на један, а одборници на други или посредан начин.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

У новом Закону о Граду Источно Сарајево, који се на приједлог Клуба посланика СНСД-а доноси по хитном поступку, предвиђено је да градоначелника тог града директно или непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године у складу са изборним прописима.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске, по хитном поступку, на приједлог Клуба посланика СНСД-а, као и Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље - Брчко и Брчко - Рача, по хитном поступку.

Претходно, Народна скупштина размотрила је Приједлог Декларације о положају српског народа у Црној Гори - приједлог народног посланика Небојше Вукановића.