latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:42 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Посланици из Српске предлажу закон о престанку мандата страних судија

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ који ће у парламент БиХ упутити парламентарци из Српске.
Представнички дом - Фото: Тwitter
Представнички домФото: Тwitter

У Приједлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права престаје мандат окончањем процедуре избора троје домаћих судија.

- Судије које је изабрао предсједник Европског суда за људска права остају на дужности до окончања процедуре избора домаћих судија - наведено је у овом законском рјешењу.

Приједлогом закона је предвиђено да ће избор домаћих судија које ће замијенити стране бити обављен тако што једног бира Народна скупштина Републике Српске, а двоје судија Представнички дом Парламента Федерације БиХ, пише Еуроблиц.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

- Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ - наведено је у образложењу.

Када је ријеч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе нужно са становишта државног суверенитета и демократских начела.

- Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција - пише у образложењу.

За спровођење овог закона, наведено је у образложењу, у буџету институција БиХ није потребно обезбиједити додатни новац јер се и сада у буџету Уставног суда БиХ издвајају средства за плате и накнаде међународних судија.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да би се приједлог закона могао наћи у процедури већ за неколико дана, наводећи да су са представницима ХДЗ-а БиХ раније усаглашени принципи овог закона.

- Овај закон не треба мијешати са потребом доношења закона о Уставном суду БиХ јер он дефинише само одлазак страних судија и именовање домаћих судија умјесто њих - истакла је Бурсаћева.

Обавеза усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ произилази из закључака које је Народна скупштина Републике Српске усвојила гласовима власти и опозиције на посебној сједници одржаној у понедјељак, 17. фебруара.