latinica  ћирилица
19/02/2020 |  11:46 ⇒ 11:50 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Нико није обећао терористима да их неће дирати

Русија у сиријском Идлибу подржава сиријску војску која само одговара на провокације, јер нико никад није обећао терористима да их неће дирати у идлибској зони у Сирији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев)

- Још није формиран демилитаризовани појас дуж цијелог обода идлибске зоне. Штавише, настављају се напади на положаје сиријске армије и цивилне објекте, као и покушаји напада на нашу ваздухопловну базу у Хмејмиму - рекао је Лавров на конференцији за медије након сусрета са министром спољних послова Јордана Хусеином Абдулом ас Сафадијем у Москви.

Лавров је истакао да сиријске оружане снаге одговарају на неприхватљиве провокације и само потврђују посвећеност споразумима о Идлибу, укључујући и споразуме о поштовању режима прекида ватре.

- Ми их подржавамо у томе. Никад нико није обећао терористима да их неће дирати у идлибској зони. Прочитајте споразуме предсједника Русије и Турске и све ће доћи на своје мјесто - изјавио је Лавров.

Руско-турски састанак у Москви без резултата

Лавров је такође саопштио да руска страна на састанку са турском делегацијом није постављала никакве нове захтјеве када је ријеч о сиријском Идлибу.

- На турско-руским преговорима није постигнут коначан резултат по питању поштовања споразума о Идлибу које су постигли предсједници Русије и Турске. Нисмо имали нове захтјеве јер сматрамо да је потребно реализовати све оно о чему су се договорили наши лидери - објаснио је Лавров.

Он је додао да ће Москва наставити да сарађује с Анкаром по питању Идлиба, укључујући и сарадњу на највишем нивоу. Међутим, руски министар је прецизирао да за сад нема информација о састанку Путина и Ердогана.

Раније је Ердоган изјавио да Турска није задовољна преговорима с Русијом о сиријском Идлибу и да је спремна да почне војну операцију у тој области.

Повезане вијести:

Кремљ одговара Ердогану: И ми смо незадовољни