latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:25 | Аутор: СРНА

Вјештак констатовао психичка обољења заштићеног свједока

У наставку суђења десеторици припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године, прочитан је налаз вјештака Делве Бараковић у којем су констатована психичка обољења свједокиње "С-3", као и процјена да појављивање у судници не би имало посљедице по њено здравље.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Због тешке болести Бараковићеве, њен налаз и мишљење које је сачинила 2013. године прочитала је вјештак судске медицине, неуропсихијатар Алма Браво-Мехмедбашић.

Вјештачењем је требало утврдити да ли је "С-3" могла свједочити у Суду БиХ усљед доживљених психичких траума током заробљеништва у логору у основној школи у Доњој Махали током 1992. и 1993. године, да ли може да перципира догађаје из прошлости, те да ли би је то изложило додатној душевној боли што би погоршало њено психичко стање.

Износећи налаз и мишљење Бараковићеве, Мехмедбашићева је навела да је лијечење "С-3" почело 2003. године, када је свједокиња имала 53 године и када јој је констатована дијагноза шизофренија, која се код ње почела манифестовати 20 година раније.

У документу се наводи и да је прије дијагнозе шизофреније пацијент имала психичке сметње, али, нагласила је Мехмедбашићева, ти наводи се ничим не поткрепљују.

Мехмедбашићева је истакла и да је Бараковићева имала медицинску документацију Центра за ментално здравље Брчко у којој је неведено да је пацијентица свјесна у свим правцима, да јој је успорен мисаони ток, да нема поремећена опажања у подручју чула, да је имала психотичке епизоде, те да нема суицидне намјере.

Према ријечима Мехмедбашићеве, Бараковићева је лично урадила анамнезу "С-3" у којој је навела да пацијенткиња спонтано износи доживљаје и тортуре које је доживјела током силовања у логору, те да је о томе говорила без емоција, "као робот".

Бараковићева је закључила да је "С-3" процесно способна да свједочи и да то не би погоршало њено психичко стање.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за сриједу, 26. фебруара.