latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:36 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Додик позвао Комшића да поднесе оставку

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изманипулисао јавност у вези именовања страног судије Уставног суда БиХ.

- Прекршио је одредбе Устава. Морао се консултовати са друга два члана Предсједништва БиХ, свјесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала нека поднесе оставку - нагласио је Додик на конфернцији за новинаре.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, онда морати суочити са онима који ће га бранити.

Истакао је да је сједница Предсједништва брзо завршена, јер је он, с обзиром на закључке НСРС, гласао против дневног реда сједнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

- Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Приједлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ - изјавио је Додик.

Додик је позвао на дијалог.

- Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите! Међутим, овдје се дигао народ, као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем приједлогу који ће ускоро доћи. Једино код нас нема страха. Радим легитимно и у складу са Уставом свој посао. Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: "Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе". Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића - категоричан је Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ окупацијски суд за Србе.

- Зашто тражимо одлазак страних судија из БиХ? Зато што доносе политичке одлуке. Зато што раде искључиво у интересу Бошњака. Желимо само да се поштује право из Устава - поручио је Додик.

Подсјећамо, предсједавајући Предсједништва, Жељко Комшић, прећутао је другој двојици чланова да је у новембру добио писмо од предсједника Европског суда за људска права, Линос-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Предсједништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

Из кабинета српског члана Предсједништва БиХ, за РТРС је потврђено да су тек крајем јануара сазнали за именовање судије Ангелике Нусбергер.