latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:22 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Изјава ПИК-а о страним судијама у Уставном суду БиХ без подршке Русије

Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ још једном изражава безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија, наводи се у изјави ПИК-а коју није подржала Руска Федерација.
Састанак Савјета за спровођење мира - Фото: СРНА
Састанак Савјета за спровођење мираФото: СРНА

У саопштењу ПИК-а наводи се да су одлуке овог суда коначне и обавезујуће, те да су надлежни органи обавезни да их спроводе.

- Уставни суд БиХ представља темељ на којем је изграђен уставни оквир БиХ и основни стуб владавине права и демократије у БиХ - додаје се у изјави.

Из Управног одбора ПИК-а поручили су да остају посвећени потпуно функционалним институцијама на свим нивоима власти у БиХ које су у стању да одговоре потребама грађана БиХ и да испоштују њене међународне обавезе.

У изјави се додаје да су неприхватљиве блокаде заједничких институција, као и "ултиматуми упућени званичницима на нивоу Бих".

- Званични појам "међуентитетска линија разграничења" ни на који начин не представља државну границу, нити подразумијева државност Републике Српске, ентитета створеног Дејтонским мировним споразумом у оквиру БиХ - наводи се у изјави.

Управни одбор ПИК-а је још једном потврдио опредијељеност за поштивање Дејтонског мировног споразума и територијалног интегритета и темељне структуре БиХ која се састоји од два ентитета.

- Ентитети немају право на отцјепљење од БиХ, те правно постоје само на основу Устава БиХ. Све стране су обавезне да се у цијелости придржавају Дејтонског мировног споразума, као и свих његових анекса и одлука високог представника - додаје се у заједничкој изјави коју није подржала Руска Федерација.

Управни одбор ПИК-а апеловао је да се сви политички актери окрену напретку БиХ у спровођењу кључних реформи у области демократије и функционалности, владавине права, темељних права и реформе јавне управе, на њеном путу ка ЕУ.

Политичке циљеве, наводи се у изјави Управног одбора ПИК-а, треба остваривати кроз ангажман у дијалогу заснованом на заједничким интересима.