latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:51 ⇒ 19:07 | Аутор: Агенције

Главни хрватски тужилац поднио оставку јер је масон

Главни хрватски тужилац Дражен Јеленић поднио је данас оставку на ову позицију, након афере која је ових дана потресла тамошњу јавност јер се сазнало да је масон.
Draжен Јеленић (фото:Patrik Macek) -
Draжен Јеленић (фото:Patrik Macek)

Јелинић је признао да је од 2018. године члан масонског удружења Велики Оријент Хрватске, иако сматра да тиме није наштетио угледу Државног тужилаштва јер је свој посао радио легално и по закону.

Он је још јутрос тврдио за медије да не размишља о оставци због тога што је члан масонске ложе, јер се ради "о легално основаном удружењу која се залаже за боље стање у друштву", пишу хрватски медији.

Међутим, његова оставка је услиједила након јавног притиска министра правосуђа Дражена Бошњаковића, који му је поручио ако сам не одступи да ће га Влада разријешити дужности, а то је током дана поновио и премијер Андреј Пленковић.

- Неприхватљиво је чланство у оваквом удружењу грађана, без обзира што је оно регистровано по закону. Његово дјеловање је прекривено велом тајне, чланство такође, па тако представља одређени ризик за дјеловање главног државног тужиоца и других који су чланови таквих организација - рекао је Бошњаковић након сједнице ужег кабинета Владе.

Нагласио је и да Влада није знала за Јеленићево чланство у масонском удружењу приликом именовања на дужност.

Након састанка са министром, Јеленић је сам поднио оставку, додају хрватски медији.