latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:40 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Ко поштује, а ко некажњено крши Дејтон?

Ко у БиХ поштује, а ко некажњено крши Дејтонски мировни споразум најбоље потврђује анекс два, који прописује међуентитетско разграничење Републике Српске и Федерације БиХ!? Након што је једним од закључака Народна скупштина "подсјетила" Федерацију на обавезу формирања Комисије за дефинисање међуентитетске линије, из Федерације је експресно стигао одговор да у тој Дејтонској заоставштини неће учествовати. Но и из НАТО-а је одговорено Федерацији - међуентитетска линија разграничења није ствар жеље већ обавезе!

Постало је већ правило! Када се сарајевски политичари са лажним ореолом легалиста, "девастирано" у законе, уставе, споразуме... "заклињу" у пракси управо супротно чине. Најрапидније их крше! Од посљедњих закључака Народне скупштине Српске, оркестрирано и драматично на менију им је Дејтонски мировни споразум. Кроз глиб властитог тумачења провлаче га представници сарајевске законодавне и извршне власти, партијски полетарци и групације.

Заборављајући, између осталог, Анекс 2 Дејтонског мировног споразума који је јасно прецизирао како "дебели" фломастер дејтонских картографа конвертовати у "техничку оловку" на терену.

- Анекс два Дејтонског споразума каже да су требала давно да буду утврђена међуентитетска линија разграничења како се то званично зове, а шта сте имали јуче изјаву господина Новалића шта каже – не долази у обзир или не пада ми напамет, а што би нама пало напамет као неко морање, што они мисле да треба, или ћемо се договорити да буде Босне или се нећемо договорити ни о чеуму и онда наравно нема Босне - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Но чим се "граница" спомене, Сарајево прокључа. Након федералног премијера, експресно је реаговао и федерални парламент – не прихватају позив Народне скупштине да се дефинишу унутрашње границе. Исти став и оба сарајевска члана Предсједништва БиХ.

- То је једна потпуно беспотребна ствар јер нама не требају никакве линије унутар БиХ. Знате ли да та линија може само на картама да постоји, на географским картама, на плановима, на терену. Не смије да постоји, то је директна одредба Дејтонског мирновног споразума анекса два - рекао је Шефик Џаферовић.

Или су Џаферовић, Новалић и њихови сарајевски истомишљеници читали неки други, погрешан Дејтонски споразум или прочитано нису баш најбоље разумјели. Тумачење им нуде и из Сарајеву омиљеног НАТО штаба. У одговору наводе да Федерација БиХ, Република Српска и БиХ имају обавезу да успоставе заједничку комисију која треба да регулише међуентитетску линију.

Прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења представља исправљање одступања од плус-минус 50 метара, на оригиналној дејтонској карти која остаје, како је наведено - мјеродавна и коначна за све сврхе.

- Уколико Федерација или Влада Федерације то стварно не желе, онда у том случају Влада Републике Српске треба након преговора, након свега тога када се успостави и када се види да они то не желе, ми сами да урадимо ту линију разграничења - сматра Дарко  Бањац шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Српске.

Лидер НДП-а Драган Чавић истакао је да одавно није чуо већег непознавања Дејтонског мировног споразума-

- Изјава која је потпуно антидејтонска требала би да буде осуђена прије свега од високог представника који се представља да тумачи Дејтон. Разграничење је неминовност по Анексу два - додао је Чавић.

Но за критику званичне Бањалуке, увијек расположен, високи представник на сарајевско отворено антидејтонско дјеловање поново ћути. Ућутали се и у делегацији Европске уније, разним амбасадама.  Док величају улогу Уставног суда, без ставова о улози бошњачких политичара у кршењу Дејтонског споразума. Аналитичари и политиколози упозоравају да је од скандалозног сарајевског кршења Дејтонског споразума, само гори, двоструки аршини међународне заједнице.

- Својим гласним ћутањем у БиХ очигледно поручују да је кршење Дејтонског споразума легализовано. Ако с једне стране федерални бошњачки политичари имају право да на овај начин се односе према Дејтонском мировном споразуму који смо потписали сви, а с друге стране кажњавате политичаре из Републике Српске стављате их на црне листе то добољно говори о двоструким аршинима међународне заједнице - поручио је Саша Аулић аналитичар.

Подсјећамо, Дејтонским мировним споразумом утврђено је да је омјер територија између Федерације БиХ и Српске 51 према 49 одсто. И прецизирање тог омјера требало би да буде задатак комисије коју тражи Српска, свидјело се то Сарајеву или НЕ!?