latinica  ћирилица
19/02/2020 |  21:05 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Њемачки посланик: Људи у Српској добро да размисле које уступке ће да чине

Посланик њемачког Бундестага Александер Ној изјавио је да је, од када је потписан Дејтонски споразум, Запад чекао неко вријеме, а онда почео да врши велики притисак на Републику Српску да би се њена права и надлежности издвојили из тог споразума, да би се БиХ преформулисала у унитарну државу.
Александер Ној - Фото: РТРС
Александер НојФото: РТРС

- Људи у Српској морају добро да размисле које уступке ће да чине, они нису повратни. Могу само да подржим Републику Српску - рекао је Ној за Спутњик.

Ној, који је члан парламентарног Одбора за одбрану и посланик Љевице у њемачком Бундестагу, истакао је да је јасно да Берлин и Брисел посматрају Југоисток Европе као колонију која се може усмјерити гдје коме одговара.

Он истиче да су границе промјењиве, ако је то у интересу Берлина, као у случају бивше Југославије, а морају и даље да постоје тамо где њима одговара, као у Украјини или Грузији.

Посланик Бундестага указује да је ријеч о селективном избору међународног права, да се умножи утицај и моћ Запада, али, како напомиње, наилазе на отпор Кине и Русије.

- У сјајним односима ваше власти и предсједника са /њемачким канцеларом само треба да посматрате који бенефит је Србија добила у посљедњих неколико година и колико је понижења претрпјела. Ако погледате те чињенице, онда је одговор јасан. Госпођу /Ангелу /Меркел није могуће промијенити, чак и без ње, политика Њемачке је јасна и константна - наводи Ној.

Како наводи Ној, НАТО бомбардовање из 1999. године још није готово, јер Србија не признаје такозвано Косово, не жели да уведе санкције Русији и не жели да постане чланица НАТО-а.

- Те отпоре Запад не жели да прихвати и зато се Србија налази у оваквом положају - каже Ној.

Он сматра да би признавање такозваног Косова од Србије био само још један корак ка званичној побједи НАТО-а над Србијом, а Србија би добила "само пар дуката".

Напомињући да је реалност да на самопроглашеном Косову живи скоро два милиона Албанаца, посланик Бундестага каже да идеја о разграничењу може да има будућност - да се сјевер Космета припоји Србији, а да манастири, српске светиње на Косову буду заштићени.

- Живио сам тамо, радио за ОЕБС на Косову, ситуација на сјеверу је лоша, а у енклавама на југу много гора. Нема доброг рјешења, постоји само рјешење које је мање зло. Можда се и варам, али мислим да ће српске енклаве у будућности изгубити становништво и тако се угасити - рекао је Ној.