latinica  ћирилица
19/02/2020 |  21:42 ⇒ 20/02/2020 | 09:39 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Изаћи из стереотипа и тражити конструктивна рјешења

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Сарајеву да је неопходно изаћи из стереотипа какав је и посљедња заједничка изјава амбасадора чланова Управног одбора Савјета за спровођење мира и почети тражити конструктивна рјешења, превасходно у домену правосуђа.

- То првенствено значи да се мора ући у велику широку, праведну и смислену реформу правосуђа и то на онај начин како су те реформе спроведене у државама чланицама ЕУ - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Републике Српске истакла је да власти Српске желе амбијент у којем се у оквиру реформе правосуђа не може замислити постојање страних судија у Уставном суду, нити ситуацију да судови доносе антиуставне одлуке.

- Не можете замислити ситуацију да би они требало да доприносе нереду у држави, умјесто да служе праведном рјешавању неких ствари у којима се одлучује на основу права, а не политике. Видјели смо огромну штету која је узрокована свим грађанима Српске и Федерације БиХ, а то је због тога што је правосуђе такво - додала је Цвијановићева.

Она је навела да, кад је ријеч о стању у правосуђу, првенствено мисли на стране судије у Уставном суду БиХ, праксе које се морају поправити, али и судове и тужилаштва.

- Свједоци смо да су у овој држави кориштени различити закони када се о истим стварима пресуђивало особама различите националности. То је недопустиво и требало је много година да једну такву логичну ствар поправимо. Ми нисмо никакви рушиоци, желимо бољи амбијент да наша дјеца у будућности могу да живе у бољим условима - рекла је Цвијановићева.

Подсјећајући да амбасадори у БиХ стално опомињу због одласка младих из земље, она је рекла да млади управо одлазе и због проблема у правосуђу, наводећи као примјер да је Уставни суд БиХ о истим стварима доносио различите одлуке.

- Једном по апелацији Алије Изетбеговића, други пут Сулејмана Тихића, сасвим је различите ствари одредио. Какав је однос међународне заједнице и високог представника који за Брчко каже да имовина има један статус, а у Републици Српској неки други, а ево у Федерацији БиХ сада и неки трећи - упитала је Цвијановићева.

Она истакла да све те ствари производе правну несигурност, а да представници Републике Српске желе да ствари буду доведене у ред и да се почне са правом реформом правосуђа.

- Оно што смо раније радили ничему не служи. Они су, нажалост, свели причу о реформи правосуђа на то да се треба реформисати само Високи судски и тужилачки савјет који су управо они инаугурисали и тражили да функционише на овај начин - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у закључцима Народне скупштине Републике Српске пружена је рука партнерима за договор за остварење правне сигурности који треба да служу за добробит сваког грађанина.

- Позивам ЕУ да поново покрене широку расправу и изражавам жаљење што је под политичким притицима застао структурални дијалог о реформи правосуђа - рекла је предсједница Српске, указујући да се то догодило под притиском политичког Сарајева и ОХР-а који нису жељели да било ко поставља питања о наметнутим законима и постојању институција које нису уставне.

Кад је ријеч дефинисању међуентитетске линије разграничења, Цвијановићева је подсјетила да је ријеч о обавези која произилази из Анекса два Дејтонског мировног споразума, као и да је премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао да то никада неће заживјети.

- Када у Републици Српској било шта кажете и не изађете са таквим ставом /као Новалићев/ одмах добијате санкције, расправе на ПИК-у, долазе амбасадори. Крајње вријеме је да се међународни фактор који је овдје присутан почне понашати непристрасно и објективно -  рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је недопустива пристрасност међународног фактора који онемогућава да се у Републици Српској каже било шта за шта сматрају да је антидејтонско, а да истовремено у јавност излазе функционери СДА са изјавама попут предсједника те странке Бакира Изетбеговића, који говоре о трампи ентитетског гласања за одлазак страних судија.

- Федерални премијер каже да никад неће испоштовати Анекс два Дејтонског споразума. У каквој држави живимо? Слушам ставове и саопштења страних амбасадора који кажу да је императив потпуна имлементација Дејтонског мировног споразума. Шта ћете са тим људима који неће то да имплементирају - упитала је Цвијановићева.

Она је додала да је неопходно хитно да се престане са оптуживањима Републике Српске која не сноси одговорност што годинама нема избора у Мостару и постоји незадовољство хрватског народа и не може се изабрати нова Влада ФБиХ у којој и нема Срба.

- Нисмо ми криви што су направили сегрегацију у образовању и подијелили дјецу да иду у различите смјене. Какве везе има СНСД, Милорад Додик, Жељка Цвијановић или било ко? То је неред који они желе да пренесу из свог дворишта на терен читаве БиХ - навела је Цвијановићева.

Она је закључила да је Република Српска уређено друштво које намјерава да јача институције и да се позива на право.