latinica  ћирилица
19/02/2020 |  22:06 ⇒ 20/02/2020 | 01:04 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Потврђен закључак Колегијума - одбија се позив за дефинисање граничне линије

Представнички дом Парламента Федерације БиХ окончао је засједање усвајањем закључка Колегијума овог дома којим се не прихвата позив Народне скупштине Републике Српске за дефинисање граничне линије између Српске и ФБиХ, преносе федерални медији.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Са овим закључком, који је иницирао Колегијум, није се сагласио Клуб коалиције предвођене ХДЗ-ом БиХ.

Посланици су одбили закључак коалиције окупљене око ХДЗ-а међу којима је и позив Представничког дома представницима међународне заједнице да помогну у процесу очувања мира и уставног поретка БиХ, као и прихватање свих рјешења која су плод дијалога у оквиру Устава БиХ и европских стандарда.

У оквиру усвојених закључака Колегијума, Представнички дом је позвао Парламентарну скупштину БиХ да донесе законе којима ће се прописати кориштење државног земљишта од нижих административних јединица и јединица локалне самоуправе.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 17. фебруара закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ с циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изјавио је јуче да ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.