latinica  ћирилица
20/02/2020 |  08:33 ⇒ 23:56 | Аутор: РТС

Да ли масони доносе најважније одлуке?

Након што је у Хрватској откривено да је државни тужилац члан масонске лозе, покренула се прича о томе ко су масони и која је њихова улога у друштву.
Масони (илустрација) -
Масони (илустрација)

Слободни зидари, који су познатији као масони, обавијени су велом мистерије, због чега се вјерује да управо они стоје иза најважнијих одлука у друштву.

Неки од познатијих чланова масонских ложа били су, између осталих, кнез Алекса Ненадовић, Ђорђе Вајферт и Иво Андрић.

Ко су слободни зидари и зашто многи сматрају да су масони владари из сијенке?

Слободно зидарство састоји се од братских организација које воде поријекло од удружења каменорезаца. Основна организациона јединица је масонска ложа, која управља слободним зидарима на регионалном нивоу, односно на територији једне државе. На глобалном нивоу постоје двије врсте слободног зидарства – регуларно и континентално.

Поступак придруживања ложи зависи од земље до земље, али нове чланове углавном представљају пријатељи који већ припадају ложи, а у савремено доба, они који су заинтересовани пронађу ложу преко интернета. Иако се потенцијални чланови охрабрују на учлањење, они се никада не позивају, већ сами морају да затраже придруживање.

Минимални услов за чланство у било којој масонској ложи јесте да кандидат мора да буде слободан и да се процјењује да има добар карактер. Постоји и услов о старости, а већина ложа захтијева да кандидат изјави да вјерује у врховно биће. У неколико ложа потребно је да кандидат буде одређене религије. Женама није дозвољено ступање у организацију.

Припадници масонских ложа се постепено уводе у слободно зидарство. Током свечаности иницијације, будући чланови морају да положе заклетву на светом тексту вјероисповијести којој припадају. Први степен је ученички. Послије неког времена, на свечаности, могу бити унапријеђени у степен помоћника, а највиша титула је мајстор масон. Степен чланства утврђује се помоћу лозинки и тајног руковања.

Поједини чланови масонских удружења заузимају значајне функције у друштву, попут хрватског државног тужиоца који је јуче поднио оставку, пошто се сазнало да је припадник масонске ложе.

Ложа се редовно састаје како би се договорила око плаћања рачуна, организовања догађаја и избора нових чланова. Састанак ложе се може одржати и поводом свечаности додијеле масонског степена или одржавања предавања у вези са историјом масона. Састанци се завршавају формалном вечером, која може укључити и здравицу и песму.

Не постоји међународна ложа која надзире слободне зидаре у свету. Свака ложа је независна и није јој потребно признање ложа које су надлежне за друге земље како би била легитимна.