latinica  ћирилица
20/02/2020 |  10:03 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Српски представници у заједничким институцијама о наредним корацима (Прес на РТРС)

У сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву у току је састанак српских представника у заједничким институцијама БиХ.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Након састанка биће одржана конференција за новинаре, а пренос можете пратити на РТРС, порталу и ФБ страници.

На састанку се разматрају даљи кораци у вези са неучествовањем у доношењу одлука и на нижим органима БиХ.

Међу учесницима су Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, Милан Теглетија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета, Бранко Перић и члан ЦИК-а.

Састанку присуствују и представници СДС-а и ПДП-а, али нису присутни лидери тих странака Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће СНСД заједно са Српским и Клубом ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине, данас, а најкасније сутра, упутити у парламентарну процедуру приједлог Закона о Уставном суду, који подразумијева престанак мандата страних и избор домаћих судија у Уставном суду.

Према том приједлогу Предсједништво би бирало тројицу домаћих судија, а Парламентарна скупштина би их потврђивала. Избор шест преосталих остао би као и до сада.

Додик је позвао хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да поднесе оставку, због прећуткивања писма предсједника Европског суда за људска права, у коjeм се тражило мишљење Предсједништва у вези са именовањем страног судије у Уставном суду БиХ.