latinica  ћирилица
20/02/2020 |  11:36 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Потписивање уговора у приједорској Топлани

У приједорској Топлани интезивно се ради на потписивању уговора о снабдијевању топлотном енергијом између корисника и овог предузећа.

Од 3.600 корисника, уговоре није потписало 1.500. Из Топлане поручују да корисници који нису у могућности да дођу у Топлану, уговор могу потписати у својим домаћинствима.

Уз рачун за гријање Приједорчанка Власта Ћаћић добила је и позив за потписивање уговора. Задовољна гријном сезоном, каже, дошла је да потпише оно што је као корисник обавезна.

- Не знам шта ће тражити од мене. Дошла сам да се информишем, ваљда неће поскупјети - истиче Власта.

У Топлани кажу - корисник је дужан да потпише уговор који је могуће раскинути у изузетним случајевима које је прописао Закон о комуналним дјелатностима.

- Исто тако, у случају да корисник не потпише уговор, корисник сноси посљедице таквог поступања. Посљедице су прописане Законом о комуналним дјелатностима у одредбама о прекршају - прецизира Биљана Добријевић, в.д. извршнод директора правног сектора.

Према Закону о комуналном дјелатностима и Закону о заштити потрошача обавеза је корисника да потпише уговор о испоруци о коришћењу топлотне енергије.

- Оно што није у реду јесте да су то типски уговори, да они не иду у корист потрошача и да су практично засновани на законима који нису јасно дефинисани у дијеловима који говоре о искључивању - каже Снежана Шешлија из Форума портрошача "Добој".

Када је ријеч о услугама гријања у Одлукама о начину рада, јасно је дефинисан начин искључења.

У Форуму потрошача кажу - то су процедуре на које се корисници тешко одлучују.

- У Добоју треба испунити пет захтјева, сагласност свих станара, да нисте на својој подстаници, морате тражити вјештака да ослучи да ли се то може и на крају нисте у суштини искључени јер остаје одређена обавеза - додаје Шешлија.

У приједорској Топлани кажу - oдредбе у вези са раскидом уговора биће прецизиране нa једнoj од наредних сједница Скупштине на којој ће бити разматрана Одлука о општим условима снабдијевања и коришћења топлотне енергије.