latinica  ћирилица
20/02/2020 |  11:37 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Предавање пчеларима у Братунцу

У Братунцу је одржано предавање за Удружења пчелара са територија општина Братунац и Сребреница, које је одржао проф. др Горан Мирјанић.

Предавање су организовали Ресор за пружање стручних услуга пољопривредницима, општина Братунац и Удружење пчелара "Кестен" из Братунца.

Предавању "Прољећни радови у пчелињаку" присуствовало је око 50 чланова удружења пчелара из општина Братунац и Сребреница.

- Ми од предавања очекујемо бољу едукацију пчелара, како старијих који имају радног стажа у пчеларству, тако и почетника којима ће добро доћи нова знања - истакао је Марко Живковић, предсједник Удружења "Кестен".

- Врло је битно да се пчелари едукују, обучавају, да што више читају литературе, да изучавају пчеларство, јер пчеларство је једна грана која је неизучена и непроучена - додаје члан Удружења Асим Дедић.

Иако је просјек година пчелара у ове двије општине око 50, 60 година, све више је младих који желе да се баве пчеларством.

- Данашње предавање у Братунцу је послужило да пчелари мало сагледају тренутну ситуацију у пчелињацима и да, како се буде одвијало, доласком прољећа буду спремни шта конкретно да предузму - нагласио је проф.др Горан Мирјанић, стручни консултант пројекта "Фарма 2".

У Братунцу је одржано и предавање "Представљање кластера Семберији, Мајевици и Бирчу", а предавач је менаџер на пројекту ИФАД-а, дипломирани инжењер пољопривреде, Соња Мијановић.

Оба предавања финансирана су кроз пројекат "Фарма 2", уз подршку Министарства пољопривреде, општине Братунац и Удружења "Кестен".