latinica  ћирилица
20/02/2020 |  11:38 ⇒ 11:56 | Аутор: sputniknews.com

Бјелорусија досљедно подржава Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Министра одбране Србије Александра Вулина данас је у Минску, уз највише државне и војне почасти, дочекао министар одбране Републике Бјелорусије генерал-мајор Виктор Хренин, чиме је почела његова званична дводневна посјета тој земљи.
Вулин у посјети Минску (фото: Министарство одбране Србије) -
Вулин у посјети Минску (фото: Министарство одбране Србије)

Након свечаног дочека одржан је састанак Вулина и Хренина са делегацијама, саопштило је Министарство одбране.

На почетку састанка Вулин је упутио честитке министру Хренину на именовању на дужност министра одбране.

Бјелоруском колеги, Вулин је честитао Дан заштитника отаџбине и 102 године од оснивања Оружаних снага Републике Бјелорусије.

Досљедна подршка Бјелорусије

Вулин је истакао да је континуитет сусрета на највишем нивоу најбољи показатељ развијене сарадње, наглашавајући да је сарадња у области одбране са Републиком Бјелорусијом од 2012. године значајно напредовала и данас прати укупне односе двије државе.

- Србија и Бјелорусија имају изузетно развијену билатералну сарадњу. Уосталом, ово је пријатељска земља која је и 1999. године, у вријеме НАТО агресије, била чврсто уз нас. Једини страни државник који је тада дошао у Београд и вјероватно једини дан када нису падале НАТО бомбе на нас јесте онај када је предсједник Лукашенко дошао у Београд да подржи српски народ. И данас је политика потпуно иста. Односи између предсејдника Вучића, који се овдје изузетно високо цијени, и предсједника Лукашенка су такви да отварају могућност сарадње нашим народима, али наравно, и нашим војскама и нашим министарствима одбране - нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, Бјелорусија досљедно подржава Србију по питању лажне државе "Косово" и увијек је ту за Србију у свим међународним форумима.

Вулин и Хренин (фото: Министарство одбране Србије)

- Ја сам још једном захвалио за такву принципијелну позицију и упозорио да је главна безбједносна пријетња у региону покушај формирања тзв. "војске Косова", покушај формирања "велике Албаније". За нас је апсолутно неприхватљиво да се прави било каква војска на простору Косова и Метохије, а посебно не да силом, на било који начин, покушају увести Србе у служење те и такве војске. Ја сам своје домаћине упозорио на могућност да ће то изазвати даље прогоне Срба, па и њихово протјеривање са простора Косова и Метохије. Такође сам скренуо пажњу да ситуација у Републици Српској, односно Босни и Херцеговини, није нимало добра, да се Дејтонски споразум озбиљно угрожава и да то изазива даљу нестабилност у региону - истакао је Вулин.

Вулин је рекао и да је Вучић човјек мира и једини државник на Балкану који се чврсто држи позиције мира и мирољубиве политике, што је познато и у Бејлорусији.

Војна сарадња на највишем нивоу

Бјелоруским домаћинима Вулин је још једном захвалио за значајну донацију четири авиона МиГ-29 и додао да је током данашњег сусрета било ријечи и о заједничким војним вјежбама које Србију и Бјелорусију очекују у овој години.

- Заједно смо констатовали да је наша сарадња на изузетно високом нивоу. Као мали примјер истичем да Бјелорусија има највећи број заједничких активности са Руском Федерацијом, што је веома логично, а на другом мјесту налази се Србија. То довољно говори колико Бјелорусија добро мисли о Србији и колико поштује и цијени Војску Србије - закључио је Вулин.

Дочек Вулина у Минску (фото: Министарство одбране Србије)

Хренин је изразио задовољство што у Минску може да поздрави министра одбране Републике Србије и истакао да је сарадња на највишем нивоу до сада. Посебно је оцијенио корисним што је број активности и вјежби у сталном порасту и похвалио је одличну спремност припадника Војске Србије показану на заједничким вјежбама, као и на такмичењима у оквиру Међународних војних игара.

На састанку је наглашено заједничко опредјељење да се тренд интензивне војне сарадње настави и убудуће, што ће додатно унаприједити традиционално пријатељске односе двије државе и два народа.

Хренин је на крају састанка уручио изасланику одбране Републике Србије у Минску пуковнику Саши Момчиловићу значку за допринос унапређењу војне сарадње, преноси Тањуг.