latinica  ћирилица
20/02/2020 |  12:16 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

СНСД Бањалука: Створити боље услове за рад средњих стручних школа

Градски одбор СНСД-а Бањалука упутиће Министарству просвјете и културе Републике Српске три иницијативе за унапређење система средњошколског образовања, с циљем усклађивања наставног процеса са потребама тржишта рада и стварања бољих услова за рад средњих стручних школа, речено је на данашњој конференцији за новинаре чланова Одбора.

Члан овог одбора Ања Љубојевић рекла је да је иницијативом "Три школе под једним кровом" предвиђена изградња новог, заједничког објекта за потребе Грађевинске, Угоститељске и Школе ученика у привреди у Бањалуци.

- Тренутни објекат Угоститељске школе стар је више од 50 година, Грађевинска школа је подстанар и нема свој објекат, а настава у Школи ученика у привреди се одвија у неадекватним просторијама - указала је Љубојевићева на конференцији за новинаре.

Љубојевићева је као добар примјер да иницијатива може функционисати навела Средњошколски центар у Добоју.

Члан Градског одбора СНСД-а Бањалука Алекса Баруџија рекао је да се друга иницијатива односи на повећање броја часова практичне наставе, као и броја часова у предузећима.

- Циљ ове иницијативе је да ученици на тржиште рада изађу што спремнији. Потребно је са предузећима закључивати уговоре о ангажману ученика на пракси како би стекли што веће искуство, а тиме би и послодавци по окончању школовања добили спремне раднике за рад - рекао је Баруџија.

Баруџија је навео да се трећа иницијатива тиче корекције уписне политике у средњим школама, у складу са потребама тржишта рада.

- Уписна политика мора бити усклађена са потребама тржишта рада, што указује на потребу елиминисања анахроних занимања за којима не постоји потреба. Потребно је анализирати тржиште рада и у складу са тим формирати уписну политику - указао је Баруџија.

Члан Савјета за образовање Градског одбора СНСД-а Бањалука Љубан Бајић оцијенио је да овим иницијативама могу бити ријешени вишедеценијски проблеми у систему средњег образовања у Бањалуци.

- У континуитету се ради на опремању средњих стручних школа, али су нам неопходни и нови објекти у којима ће та опрема за практичну наставу бити адекватно употријебљена - рекао је Бајић.

Бајић је изразио наду да ће иницијатива за три школе под једним кровом бити подржана од градских и републичких власти, те да ће допринијети рјешавању проблема смјешатаја ђака три школе.