latinica  ћирилица
20/02/2020 |  13:33 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Витални национални интерес због Ђукановића и Фронтекс-а (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је због одлука друга два члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића о доласку црногорског предсједника Мила Ђукановића у БиХ и аранжмана са Фронтексом одлучио да покрене институт заштите виталног националног интереса.

Додик је рекао да споразум са Фронтексом у погледу рјешавања мигрантске кризе подразумијева да се безбједносне снаге ЕУ распореде на границе Уније, а то значи само према Хрватској, што, како је навео, усложњава питање концентрације миграната и штетно је по БиХ.

- Штетно је по БиХ да имамо још чвршћу границу према Хрватској, а да из ЕУ, преко Бугарске, Румуније и Грчке мигранти долазе у БиХ - нагласио је Додик.

Он сматра да ЕУ не жели да заштити излазне границе из тих земаља, али жели да херметички затвори границу не са Србијом или Црном Гором, одакле долази највећи број миграната, него између БиХ и Хрватске, што је за БиХ штетно и неприхватљиво.

- Због тих разлога гласао сам против и зато ћу тражити од Народне скупштине Републике Српске да одбије ту одлуку - рекао је српски члан Предсједништва БиХ новинарима у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о одлуци о доласку Ђукановића, Додик је рекао да је сматрао да његов долазак треба са буде одгођен, имајући у виду проблеме и позицију Српске православне цркве у Црној Гори, а самим тим и српског народа, који је у БиХ конститутиван.

Досљедно проводећи закључке Народне скупштине Републике Српске у вези да одлучивањем, Додик је рекао да се залагао да се та посјета одгоди, али се с тим нису сагласила остала два члана Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, као српском члану Предсједништва БиХ није му преостало ништа друго него да гласа против и покрене витални национални интерес.

Додик је истакао да су те двије тачке дневног реда биле на претходној сједници Предсједништва БиХ, али да их је Комшић вратио на одлучивање.