latinica  ћирилица
20/02/2020 |  14:26 ⇒ 14:32 | Аутор: РТС

Заплијењено злато на прелазу Градина (ФОТО)

На најфреквентнијем граничном прелазу према Бугарској – Градини, цариници су спријечили кријумчарење златног накита и парфема.
Запљена драгоцјености (фото: Управа царина Србије) -
Запљена драгоцјености (фото: Управа царина Србије)

Непријављено злато вриједно 800.000 динара пронађено је приликом детаљне контроле на улазу из Бугарске у Србију аутомобила бугарских регистрација, саопштила је Управа царина Србије.

Њиме је петоро бугарских држављана путовало према Француској, рекавши да осим личног пртљага немају ништа што би требало да се пријави.

Међутим, најприје је у торбици и несесеру једне путнице пронађен дио непријављеног златног накита, да би потом и иза, као и испод возачевог сједишта биле пронађене кутија и торбица са златом.

Вриједност преко 30 наруквица, огрлица минђуша и прстења, укупне тежине нешто више од 350 грама, процијењена је на преко 800.000 динара.

Камионџија кријумчарио парфеме у сандуку за алат

У другом случају код контроле камиона панчевачке регистрације, који је из Турске превозио текстилну робу за увозника у Београду, пронађено је 40 женских и мушких парфема познатих робних марки.

Запљена парфема (фото: Управа царина Србије)

Иако је возач камиона претходно тврдио да нема ништа да пријави, осим већ пријављене текстилне робе коју превози, цариници су у бочном сандуку за алат пронашли кутије и кесе са 40 кријумчарених парфема.

Осим због кријумчарења, возач ће одговарати и због повреде права интелектуалне својине познатих брендова "Армани", "Версаће", "Пако Рабан", "Каролина Херера" и других, јер се претпоставља да је ријеч о квалитетним, али ипак копијама парфема ових произвођача.