latinica  ћирилица
20/02/2020 |  14:32 | Аутор: СРНА

Пријављена још два смртна случаја од грипа типа А

Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске пријавио је да су преминула два пацијента обољела од тешке акутне респираторне инфекције, која су била позитивна на вирус грипа типа А, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

У сапштењу је наведено да је УКЦ ова два случаја пријавио у протеклој седмици, а ријеч је о лицима старије животне доби са вишеструким придруженим обољењима.

Од почетка године УКЦ је пријавио укупно шест смртних случајева обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

У Републици Српској су прошле седмице, од 10. до 16. фебруара, домови здравља пријавили 7.588 акутних респираторних инфекција, те 2.094 обољења слична грипу.

- У болницама је пријављено 39 обољелих од тешке респираторне инфекције - наведено је у саопштењу.

Прошле седмице међу обољелима од тешке акутне респираторне инфекције 19 их је пријављено у УКЦ-у у Бањалуци, по пет случајева у добојској болници и болници Приједор и Требиње, три случаја у болници Бијељина и два случаја у болници у Зворнику.

Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да је од почетка сезоне, 1. октобра, пријављено 81.307 акутних респираторних инфекција, 14.528 обољења сличних грипу и 323 тешке акутне респираторне инфекције.

Према подацима Института, у овој седмици и даље расте број пријављених све три групе инфекције, а посматрајући податке ове седмице и поредећи их са подацима из претходне сезоне у истом периоду, акутне респираторне инфекције показују веће вриједности.

- Обољења слична грипу у овој седмици показују веће вриједности него у истој седмици прошле сезоне, али још не премашују највеће вриједности прошле сезоне, док тешке акутне инфекције ове године показују значајно мање вриједности у односу на прошлу - наведено је у саопштењу.

У Институту кажу да је појачан надзор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве јер су увидјеле значај спровођења ове врсте надзора у Републици Српској.

Највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имала је регија Источно Сарајево, а најмању Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције од почетка сезоне пријављено у добојској болници.

Обољења слична грипу најприсутнија су међу дјецом до 14 година, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише обољелих од 30 до 64 године и од рођења до четири године живота.

Из Института напомињу да је неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, те често провјетравање просторија, а посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак.