mtel
latinica  ћирилица
20/02/2020 |  15:27 | Аутор: СРНА

Жунић: Декларација није подржана јер није била усаглашена

Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић рекао је да скупштинска већина није подржала Приједлог декларације Народне скупштине Републике Српске о положају српског народа у Црној Гори, јер није била усаглашена, а поједине тачке овог документа су нејасне и потпуно погрешно дефинисане.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Он сматра да декларација, коју је предложио посланик СДС-а Небојша Вукановић, својим садржајем апсолутно може да наштети Српској православној цркви /и Србима у Црној Гори зато што је тако конципирана.

- Предложена декларација могла је да изазове контраефекат, потпуно други одговор људима који одлазе у литије, јер властима обично треба политички повод, а ми бисмо га на овај начин дали - рекао је Жунић након сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у старту осудио доношење лошег Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који дира СПЦ и све православне вјернике, не само у Црној Гори, већ и у окружењу.

Жунић је рекао да су сви високи функционери СНСД-а и коалиционих партнера апсолутно осудили оно што ради црногорска власт према СПЦ и грађанима православне вјероисповијести у Црној Гори.

- Ово никада није било спорно, нити је било спорно осјећање било којег члана СНСД-а према оном што пролазе вјерници СПЦ у Црној Гори - истакао је Жунић.

Он је рекао да је Додик покренуо питање виталног ентитетског интереса и да тим поводом очекује посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

- Видјећемо у наредном периоду да ли ће то ићи заједно са посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске да пробамо направити декларацију која ће дати подршку СПЦ и вјерницима јер на то имамо апсолутно право и не може да изазове никакав полтички контраефекат из Црне Горе - појаснио је Жунић.

Жунић је рекао да ће СНСД позвати све политичке партије у парламенту Републике Српске на усаглашавање текста ове декларације, јер то тако и треба радити.

Вукановић је рекао да су посланици СНСД-а и владајуће коалиције својим негласањем у парламенту Републике Српске гласали против предложене декларације.

Он је навео да је разочаран чињеницом да овај документ није добио подршку у Народној скупштини Републике Српске, иако посланици владајуће коалиције нису имали никаквих суштинских замјерки на Приједлог декларације.

Народна скупштина Републике Српске није усвојила Приједлог декларације о положају српског народа у Црној Гори - приједлог посланика СДС-а Небојше Вукановића.