latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:18 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Ове године девет деценија националног театра

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић посјетила је данас Народно позориште Републике Српске у Бањалуци и поручила да би ресорна министарства, у години када театар обиљежава 90 година постојања, требала посебну пажњу да усмјере на ову установу културе како би јубилеј био прослављен достојанствено.
Министарка финансија Српске Зора Видовић посјетила је Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Министарка финансија Српске Зора Видовић посјетила је Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Видовићева је изразила жељу да помогне у инфраструктурном оспособљавању Народног позоришта, прије свега у погледу енергетске ефикасности, те указала да би било добро изградити аутономно гријање и на зграду поставити соларне панеле.

- Тако би позориште у догледно вријеме могло да буде енергетски самоодрживо и функционише на принципу институције која има властите енергенте, електричну енергију и гријање, чиме би била постигнута максимална енергетска ефикасност - указала је Видовићева.

Она је присуствовала и пробама представе "Дервиш и смрт", те изразила задовољство функционисањем и радом театра, саопштено је из Народног позоришта Републике Српске.

Колегијум директора, који је био домаћин министру финансија Српске, указао је на оно што данас ради Народно позориште, за чиме има потребу и какав је план обиљежавања 90 година постојања.

Они су Видовићеву упознали и о краткорочним активностима као што је паралелни рад на двије представе "Дервиш и смрт" и "Југославија", у копродукцији са позориштем из Копра у Словенији.