latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:22 | Аутор: РТРС

Пјесма око које се подигла прашина остаје на Беовизији – уз промијењен текст

Овогодишња Беовизија још није ни одржана, али скандала не недостаје. Подигла се велика прашина око пјесме “Свадба велика“ коју ће у другом полуфиналу, 29. фебруара, извести састав “Балкубано“ и Бора Дугић, и то због, како су неки протумачили, позива за насиље над женама. Епилог – пјесма ће се чути на фестивалу, али са промијењеним текстом.
Беовизија (илустрација) -
Беовизија (илустрација)

У првобитној верзији, многима су запарали уши стихови “понео сам бомбу, понео сам, драга, јер те лудо волим“, “ако кажеш не, разнећу ја све“, “чик ми реци не, експлодираће“, “понео сам бомбу, да покажем свима, не сме нико други, не сме да те има“.

Поводом ових стихова, огласио се Аутономни женски центар, који је захтијевао хитно повлачење пјесме са “Беовизије“ и са свих платформи РТС гдје се она промовише.

Јавни сервис се послије тих позива огласио, сљедећим ријечима:

– Пјесма “Свадба велика“, коју изводе Бора Дугић и “Балкубано“, остаће у такмичењу овогодишње “Беовизије“. Схватајући озбиљност погрешне поруке коју би текст пјесме могао да пошаље, РТС је, у договору са ауторима, донио одлуку да текст пјесме буде промијењен. Аутори, призивајући шаљиви тон композиције, ипак нису пронашли адекватан ауторски израз, те се због тога извињавају, наглашавајући да им то није била намјера. РТС жели да јасно стави до знања да чврсто стоји на страни борбе против насиља над женама.

Аутор теста Никола Буровац открио је како су модификовани спорни стихови такмичарске нумере.

– Умјесто бомбе, сад је ту прстен, а у рефрену, умјесто “ако кажеш не, експлодираће“, биће “срце болеће“. Пјесма са модификованим текстом биће данас окачена на интернет – рекао је за Новости аутор текста и додао:

– Код многих пјесама, ако гледате само текст, без музике и начина на који су интерпретиране, можете да видите нешто што не би требало да буде тако. Једино што смо овде ми били мало директнији. Доста људи је то схватило онако како смо жељели, али, опет, многи су се питали “зашто“. Наша је намјера била да, баш у духу наслова, “Свадба велика“, славимо љубав мушкарца који толико воли своју жену да не може без ње. У том контексту смо је писали.